"Det fanns inte tid att ta med sig något" – räddningsverket bröt upp dörrar i evakueringsoperationen

Räddningsverket uppger att elden sannolikt fick sin början från arbeten med bitumen på taket. Bild: Kristoffer Åberg

Onsdagens eldsvåda såg värre ut än den var, uppger man från räddningsverket. Konsekvenserna är ändå så allvarliga att många av husets invånare nu får tillfällig inkvartering.

Lite före klockan 15 på onsdagseftermiddagen kom larmet: mellanstor eldsvåda i Borgå. Lite senare uppgraderades eldsvådan till "stor" – i praktiken en eldsvåda vars rök täckte stora delar av Borgå centrum.

Det visade sig att taket på ett trevåningshus i Näse hade fattat eld, enligt räddningsverket sannolikt i samband med arbeten på taket med bitumen. Nitton personer evakuerades från byggnaden, en person fick lindriga skador. Som värst stod två tredjedelar av taket i lågor.

Jourhavande brandmästare Björn Westermark säger till ÖN att brandorsaken nu ska redas ut närmare som ett samarbete mellan polisen och räddningsverket. Han tillägger att branden såg värre ut än den var.

– Där fanns färsk bitumen som fattade eld, och bitumen ryker rejält. Därför såg det värre ut än det egentligen var. Från räddningsverkets synvinkel var det en normal takbrand som var kontrollerbar och inte ovanligt farlig, säger Westermark.

Byggnaden fick omfattande skador, och eftersläckningen och röjningsarbetena pågick till ungefär 21.30 på kvällen, plus diverse andra arbeten till sent på natten.

Röken spred sig över stora delar av Borgå centrum. Bild: Oskar Skogberg

Snabb evakuering

Nitton av husets invånare evakuerades, en operation som akutvården hade ansvar för när personerna väl lämnat sina lägenheter. Westermark säger att det främst handlar om personer i B- och C-trappan, och att två avtalsbrandkårer fick uppdraget. De var tvungna att slå in dörrar i de lägenheter där ingen öppnade.

– Vi var tvungna att bryta upp ett antal dörrar i B- och C-trapporna eftersom vi inte kunde vara säkra på att elden inte skulle sprida sig neråt. Evakueringen kom i gång genast. De evakuerade hann inte ta med sig något, och senare under kvällen kom anhöriga för att hämta viktiga saker som mediciner, laddare och kläder.

– I A-trappan fanns det lite mera tid, där användes servicenyckeln.

De evakuerade fördes till församlingscentret i Gammelbacka med en inhyrd buss, enligt uppgifter har 10 personer inkvarterats där. Andra har tagit sig till vänner och familj.

Eldsvådan orsakade kraftig rökutveckling. Bild: Kristoffer Åberg

Björn Westermark uppger att huset fick omfattande skador – taket måste byggas om, medan främst trapphusen fått rök- och vattenskador.

– Bostäderna, förutom någon enstaka, fick inte så stora skador, säger han.

Westermark beskriver släckningsarbetena som mycket lyckade. Räddningsvägarna fungerade som planerat, medan man hade lediga resurser i sådan omfattning att Westermark inte kan säga hur många enheter som ryckte ut. Totalt kallade han in tre plutoner.

– Jag beställde också in lite längre ifrån, plus att vi hade avtalsbrandkårer där. Det totala antalet enheter är omöjligt att säga så här på rak arm. Men arbetena gick väldigt bra, vi kunde starta evakueringen och släckningsarbetena samtidigt. Vi studerar alltid våra uppdrag, och det här är inget undantag. Vi ska se vad vi lärt oss.

Stöd finns

Borgå stad uppger att Östra Nylands social- och krisjour ger akut kris- och diskussionshjälp på grund av höghusbranden. Psykosocialt stöd ges per telefon på numret 040-517 4194. Det är social- och krisjourens personal som erbjuder tillfällig inkvartering och psykosocialt stöd.

– Även händelsens ögonvittnen kan behöva diskussionshjälp. På social- och krisjourens webbplats finns råd för situationer där man har upplevt något upprörande samt råd för hur man kan diskutera med barn efter en plötslig kris, säger social- och krisjourens förman Kirsi Nurme i ett meddelande från staden.

Ett stort antal enheter ryckte ut. Bild: Kristoffer Åberg

De evakuerade får tillfällig inkvartering i Gammelbacka. Bild: Kristoffer Åberg

Bild: Kristoffer Åberg

Bild: Kristoffer Åberg

Bild: Kristoffer Åberg

Bild: Kristoffer Åberg