Det drar ihop sig till helkväll med filmmusik

NYTT GREPP. Cawiar (bilden) får sällskap av Walentinakören i konserten A Night at the Movies Concert där det bjuds på musik från kända filmer och musikaler. Bild:

En av Cawiars storsatsningar för i år närmar sig, konserten A Night at the Movies Concert där Borgåkören intar Kulturhuset Grands scen i sällskap med gästande Walentinakören från Helsingfors.

Publiken bjuds på en helkväll med filmmusiken i fokus, och körerna – tillsammans cirka sjuttio korister stark – sjunger kända låtar filmer och musikaler.

– Vi sjunger både äldre och nyare låtar, säger Camilla Wiksten-Rönnbacka, dirigent för Cawiar.

På repertoaren finns bland annat klassiker som Over the Rainbow från Trollkarlen från Oz, Willkommen från Cabaret och nyare stycken såsom Skyfall från Bond-filmen med samma namn och hjärtskärande Gabriellas sång från svenska filmpärlan Så som i himmelen.

Wiksten-Rönnbackas personliga favorit är Pharrell Williams glädjepiller Happy från barnfilmssuccén Dumma mej 2.

– Man blir alltid lika glad av den låten, säger hon.

Cawiar, som tidigare gjort sig känd bland annat för sina fartfyllda och rockiga konserter, satsar också nu på showen. Inför A Night at the Movies Concert har koristerna övat in ny koreografi under ledning av Borgå folkakademis dramalärare, Kim Gustafsson, och man satsar också fullt ut på smink, hår och kostym.

Band och a cappella

Cawiar backas dessutom upp av ett husband som består av Magnus Strandvik på gitarr, Mikael Snåre på trummor, Patrik Latvala på bas och Jari Ravaska på keyboard.

Gästande Walentinakören under ledning av Sibbokantorn Lauri Palin kör däremot mestadels a cappella.

– Körerna har varsin egen avdelning under konserten, men dessutom gör vi fem låtar tillsammans, säger Camilla Wiksten-Rönnbacka och konstaterar att körerna har en liknande klang som gör det lätt att samla koristerna till en stor, enhetlig kör.

Körerna började sitt samarbete redan förra året, då de hade en gemensam konsert i Helsingfors. Det var upptakten till ett nytt gemensamt projekt, och den vägen växte A Night at the Movies Concert fram. Körerna har förberett sig på egen hand men via två gemensamma övningar har man finslipat de gemensamma sångerna i programmet.

Camilla Wiksten-Rönnbacka dirigerar Cawiar och Lauri Palin Walentinakören. Palin står också för arrangemanget i ett flertal av sångerna på programmet.

Biljetterna till konserten kostar 15/25 euro och fås via Grand Luckan, tfn 019–582 002 eller e-post luckan@grand.fi.

Kulturhuset Grand i Borgå den 21 april klockan 15 och klockan 18.

Mer läsning