Det bubblar i ringhörnan

MOT NYA UTMANINGAR. Borgåbördige Tobias Karlsson lämnar Finlands Boxningsförbund efter fyra år som verksamhetsledare. Bild: Evy Nickström

Finlands Boxningsförbund rider på en av sina största framgångsvågar på mammaminne. Under Mira Potkonens ledning har de blåvita boxarna under år 2016 vunnit såväl OS-brons, EM-silver som två VM-brons.

Man kunde tänka sig att allt är frid och fröjd, men sanningen är en annan. Det bubblar rejält under ytan.

Det var många som höjde på ögonbrynen då förbundets verksamhetsledare Tobias Karlsson för några veckor sedan meddelade att han samlar ihop sitt pick och pack och lämnar sin post.

– Inre konflikter gör det omöjligt för egen del att gå vidare, löd formuleringen i det officiella pressmeddelandet.

Nu är Borgåbördige Karlsson beredd att berätta lite mer ingående om vad som egentligen ligger bakom avhoppet.

Det var i samband med förbundets budgetmangling som jag av en slump fick höra vad som försiggick i kulisserna.

Ordförande: Tomi Korpinen.

Vice ordförande: Henrik Tavio och Anna Laukkanen.

Styrelsemedlemmar: Kyösti Lakso, Jouni Nurminen, Aki Jänkä, Markku Kiili, Juha Kulju, Marko Pennanen.

Styrelsen utsågs i samband med Finlands Boxningsförbunds höstmöte i Solvalla 19.11.

Att han uttalar sig först nu beror helt enkelt på att han ville ge demokratin en chans.

– Förbundet höll höstmöte senaste veckoslut och jag ville inte påverka personvalen genom att komma ut med mina uppgifter före mötet, berättar Karlsson.

Hela episoden hänför sig till en smutskastningskampanj som en person i styrelsen satte i gång i samband med sin egen valkampanj inför höstmötet.

– Han ringde runt till föreningar för att få deras röst på höstmötet och passade samtidigt på att tala illa om mig vid varje tillfälle. Det var i samband med förbundets budgetmangling som jag av en slump fick höra vad som försiggick i kulisserna, berättar Tobias Karlsson.

Tufft jobb

Karlsson vet att han på det hela taget har ett brett förtroende inom förbundet men tycker ändå att det känns olustigt att ha blivit offer för en enskild persons smutskastning.

– I princip måste jag börja bygga upp förtroendet från scratch hos vissa föreningar och jag började fundera om det faktiskt är värt det. Visserligen handlar det om ett enskilt fall men jag bestämde att det nu är tid att ta foten från gaspedalen och se mig om efter nya utmaningar.

Det är tufft. Förbundet ska bevaka föreningarnas intressen men samtidigt se till att toppidrotten fungerar på bästa möjliga sätt och dessutom leda och styra motionsverksamheten.

Efter fyra år på posten som verksamhetsledare har Karlsson en klar insikt i vad det innebär att vara idrottsledare i dagens idrotts-Finland.

– Det är tufft. Förbundet ska bevaka föreningarnas intressen men samtidigt se till att toppidrotten fungerar på bästa möjliga sätt och dessutom leda och styra motionsverksamheten.

Boxningsförbundets framgångar 2016.

Mira Potkonen, 60 kg, OS-brons i Rio de Janeiro 17.8.

Mira Potkonen, 60 kg, EM-silver i Prag 23.11.

Elina Gustafsson, 69 kg, VM-brons i Astana 25.6.

Mira Potkonen, 60 kg, VM-brons i Astana 25.6.

Årets säsong har bjudit på stora framgångar för boxningsförbundet. Utöver ett OS-brons, ett EM-silver och två VM-brons på seniornivå har de blåvita boxarna tagit ett EM-silver och ett EM-brons på juniornivå.

Trots det erhåller boxningsförbundet ett rätt så anspråkslöst stöd från toppidrottsenheten, i synnerhet i jämförelse med andra grenar inom kampsporten.

– Boxningsförbundet har under de fyra senaste åren erhållit 70-80 000 euro i understöd från toppidrottsenheten. Samtidigt får exempelvis brottningen 900 000 euro i stöd från samma instans och dessutom finns det andra kampsportsgrenar som får upp till en halv miljon euro i stöd.

– Jag är inte ute efter att försöka minska på stödet till andra grenförbund men tycker att en viss jämlikhet kunde vara på sin plats.

Problemet är att diskussionerna är helt tomma på innehåll och substans. Ingen tycks riktigt veta vad som behöver göras för att vi skall bli en bättre idrottsnation.

Tomma diskussioner

Diskussionerna om idrottens situation i landet har florerat fritt efter den knappa framgången i OS i Rio de Janeiro. Såväl i professionella som sociala medier är kritiken vass och man törstar efter framgång.

– Problemet är att diskussionerna är helt tomma på innehåll och substans. Ingen tycks riktigt veta vad som behöver göras för att vi skall bli en bättre idrottsnation.

Tobias Karlsson fortsätter i boxningsförbundets tjänst fram till utgången av januari 2017.

Mer läsning