"Det blir nog stiliga stugor"

Sabers vd Pirjo Mäkinen och Carpet Teams vd Harri Hannén säger att stugområdet väckt positivt intresse både bland potentiella köpare och invånarna i närområdet. Bild: Oskar Skogberg

Ett stugliv i modern tappning utan de obligatoriska vår- och höstsysslorna. Det här erbjuds i stugbyn Porvoon Galaksit där de femton första stugorna är inflyttningsklara i mitten av maj.

Först hände ingenting, men när byggarbetet vid koloniträdgården i Bäckas slutligen kom i gång har projektet framskridit i rasande takt. Grävskopan kördes ner i jorden i början av november och vid slutet av fjolåret stod stockstommen till fem stugor och till en gemensam byggnad på plats. I den gemensamma byggnaden planeras kontor, lager och allmänna toaletter och det finns också en reservation för ett kafé.

Harri Hannén säger att stugorna från Kontiotuote är byggda med precision och är lätta att montera. Bild: Oskar Skogberg

– Vid behov får man till och med plats för ett biljardbord, allt är upp till invånarna, säger Pirjo Mäkinen, vd på företaget Saber Oy som ansvarar för marknadsföringen och försäljningen av stugorna.

Stugområdet, som går under namnet Porvoon Galaksit, ska få sammanlagt 43 stugor med en våningsyta på 59 kvadratmeter. Inredningen av de fem första stugorna inleds under januari och då påbörjas även arbetet med att montera stommen till de följande fem. Stugorna kommer från företaget Kontiotuote Oy och monteras på plats av Borgåföretaget Carpet Team Oy. Vd Harri Hannén konstaterar att stugbyn är ett omfattande projekt som verkar uppskattas av invånarna som bor i närheten.

– Många vandrare och motionärer passerar byggarbetsplatsen dagligen och hittills har jag inte hört något negativt.

I snöslasket inför nyåret känns sommaren väldigt avlägsen men Mäkinen har redan siktet inställt på mitten av maj.

– I första skedet bygger vi sammanlagt femton stugor på tre områden närmast havet och de ska vara inflyttningsklara i mitten av maj. Så då kan de första ägarna inleda stugsäsongen. Då är även den gemensamma parkeringsplatsen och odlingslotterna färdigt byggda.

Hela området ska förverkligas på en gång men Mäkinen säger att de första stugorna kommer att skiljas åt från de områden där byggandet pågår.

Nu har infrastuktur som dränering, avlopp, vatten, ljusfiber och el byggts klart för de femton första stugorna.

– Redan det här har krävt att tiotals om inte hundratals lastbilsflak med jord avlägsnats från området. Det här är ju ett gammalt åkerområde och på sina ställen är det mjuka jordskiktet tio meter djupt. Stugorna byggs på pålar, säger Hannén.

Fem stugor är på plats och snart anländer fem till. Pirjo Mäkinen sköter marknadsföringen och Harri Hannéns företag Carpet Team monteringen av stockstommarna. Bild: Oskar Skogberg

"Fantastiskt"

Stugbyn Porvoon Galaksit gick tidigare under projektnamnet Purolan Galaksit och är företagaren Kaarle Tuomis skötebarn. Det var meningen att koloniträdgården skulle börja ta form redan 2014 men godkännandet av detaljplanen dröjde ända till slutet av 2017. Då beslöt sig Tuomi, som fram till dess hade lett projektet för sin dåvarande arbetsgivares räkning, att försöka förverkliga stugbyn på egen hand via sitt företag Tuomex.

I en artikel i ÖN i november 2019 sade Tuomi att intresset för stugorna var stort, men att det visat sig vara utmanande att ordna med finansieringen. Situationen löste sig då byggföretaget Rakennus Laprip från Askola övertog rättigheterna till projektet.

– Då Laprips ledning fick höra om stugbyn blev de genast intresserade. Själv har jag nu gjort min andel för koloniträdgården och följer med stort intresse hur byggandet framskrider, säger Tuomi.

Hur känns det nu när det mångåriga arbetet äntligen bär frukt?

– Det känns alldeles fantastisk.

En modern koloniträdgård i Bäckas i Gammelbacka med 43 stugor.

På området byggs en gemensam parkeringsplats och byggnader för allmänt bruk.

Med bottenvåning och loft är stugornas våningsyta 59 kvadratmeter.

Boendestandarden är hög och stugorna är byggda för att användas året om.

Man kan ändå inte flytta sin stadigvarande adress till stugan.

Bindande avtal i januari

Stugbyns samtliga byggnader kommer att ägas av ett gemensamt fastighetsbolag. Genom att köpa aktier i bolaget får man tillgång till stuga med gårdsplan och odlingslott. Tanken med det här är att då bolaget har hand om skötseln av området så hålls det i skick även på längre sikt. Underhållet finansieras via bolagsvederlag.

– Redan under förhandsmarknadsföringen var intresset för stugorna stort och under januari ska vi börja ingå bindande avtal. Det verkar sannolikt att aktierna för alla 43 stugor kommer att säljas i snabb takt. Vi har tid på oss till våren 2022 att färdigställa området men som det ser ut nu kommer allt att vara klart redan under slutet av 2021, säger Pirjo Mäkinen.

Hon tillägger att fastighetsbolaget inte kommer att ta ett gemensamt företagslån vilket innebär att stugköparna får ordna finansieringen själva. Priset varierar mellan 175 000 och 187 000 euro beroende på var på området stugan är placerad.

Den gemensamma nämnaren är att de vill ha en lättare form av stugliv utan de obligatoriska sysslorna kring underhåll som hör till en traditionell stuga.

Vilka är då intressenterna? Mäkinen säger att de flesta kan katalogiseras i grupparna äldre personer, barnfamiljer och företag. De flesta är från huvudstadsregionen men även en del Borgåbor har visat intresse.

– Den gemensamma nämnaren är att de vill ha en lättare form av stugliv utan de obligatoriska sysslorna kring underhåll som hör till en traditionell stuga. Man kan koncentrera sig på att bara vara och att odla växter. En del av de intresserade bor utomlands under en del av året och önskar att allt är klart då de kommer till stugan. Företag vill också ha en plats för distansarbete på kort avstånd från huvudstadsregionen och här har coronapandemin lett till att intresset ökat. Jag tror att coronan förändrat vårt sätt att jobba även på längre sikt.

Förutom det fina läget invid havet tilltalas de hugade stugköparna också av servicen i närheten.

– Här finns ju slalombacken, ridstallet och badmöjligheter i Pepot sandgrop. Dessutom finns också olika former av kommersiell service på nära håll.

Även stugorna erbjuder en hög standard som kan jämföras med en regelrätt bostad.

– I stugorna finns bastu, kök med integrerade hushållsmaskiner från Bosch och arbetsytor i granit. Till utrustningen hör också luftvärmepump, tvättmaskin och torkskåp. Porvoon Galaksit erbjuder stugliv i modern tappning. Och fast jag säger det själv så blir det nog stiliga stugor, säger Mäkinen.

De stora fönstren släpper in mycket ljus i stugorna, vid gaveln byggs en terrass. Bild: Oskar Skogberg

Mer läsning