Det blir ingen Sommarmusik med Avanti – festival nummer 35 skjuts upp till nästa sommar

FANFAR. Så här såg det ut i fjol somras när den traditionella fanfaren officiellt blåste i gång programmet för Avantis Sommarmusik i Borgå. I dag kom beskedet att den 35:e upplagan av festivalen flyttar framåt och ordnas sommaren 2021. Bild: Ksf-arkiv/Viivi Ikonen

Avantis 35:e Sommarmusik-festival flyttas framåt med ett år meddelar kammarorkesterns styrelse. Följande gång festivalen ordnas i Borgå är i månadsskiftet juni-juli 2021.

– Situationen är beklaglig för alla parter, säger tf verksamhetsledare Jussi Rauvola från Kammarorkester Avanti.

Rauvola konstaterar att en del av evenemangen vid Sommarmusik visserligen underskrider den av myndigheterna stipulerade gränsen på att folksamlingar på över 500 personer är förbjudna. Trots det anser kammarorkestern att det med tanke på de rådande omständigheterna är mest ansvarsfullt att flytta hela festivalen.

– Vi flyttar fram festivalen till nästa sommar och gör det såväl med tanke på publikens som på musikernas hälsa och säkerhet, säger han i ett pressmeddelande.

Någon Sommarmusikfestivalen 2020 blir det alltså inte på grund av coronaepidemin, men trots det har kammarorkestern bestämt sig för att bjuda på musik också en exceptionell sommar som den här. I månadsskiftet maj-juni meddelar Avanti om ersättande program som vankas i sommar, organiserade i enlighet med myndigheternas direktiv och riktlinjer.

Österrikisk touch

Vid festivalen 2021 presenteras en programhelhet planerad av den österrikiske tonsättaren, sångaren och dirigenten HK Gruber, som var engagerad som konstnärlig ledare även för årets festival som inte blir av. Gruber kommer att bjuda på en mångsidig helhet som bland annat innehåller verk av österrikiska postmodernister. Inhemska uruppföranden och andra sällan framförda pärlor inom nutida musik står också på festivalprogrammet.

HK Gruber uppträder vid festivalen med egna verk samt som dirigent och sångsolist. Namnen på övriga solister och dirigentgäster för Sommarmusik 2021 offentliggörs redan i höst. Samtidigt inleds biljettförsäljningen till den 35:e upplagan av Avantis Borgåfestival som ordnas den 30 juni till 4 juli 2021.

Mer läsning