Det var inte länge sedan banker sågs som de enda vettiga institutionerna att låna från, men så är inte längre fallet. Allt eftersom e-handeln har blivit billigare, enklare och snabbare väljer allt fler att handla på nätet, så varför inte ansöka om ett lån online?

För att få det bästa möjliga erbjudandet krävs det att man jämför många olika långivare, deras räntor, avgifter och övriga kostnader. Det är en utdragen process som kräver mycket tid och tankekraft, men du behöver inte göra det själv - det finns bättre alternativ. Att göra jämförelsen online innebär att du får informationen snabbare och enklare, samt att du får total sekretess.

Vad krävs för att ansöka om ett lån online?

Exakt vad som krävs för att lämna in en låneansökan – och få den godkänd – kan variera mellan olika låneerbjudanden. Det kan exempelvis bero på lånebeloppet, tidsomfånget och så vidare. I Sverige krävs det dock alltid att du är minst 18 år gammal.

Du kan förvänta dig att du behöver ett inkomstbevis, för att visa att du kan betala av lånet. Antingen långivaren eller tjänsten du använder för ansöka om lånet kommer med största sannolikhet att utföra en kreditupplysning på dig, för att se om din ekonomi är tillräcklig.

Sedan krävs dina personuppgifter, så som ditt fullständiga namn, din adress, ditt personnummer och ditt telefonnummer. Det tar dock endast ett par minuter att fylla i låneansökan hos en tjänst som finska Lainanvälittäjä - och ungefär en kvart tills det första svaret kommer tillbaka.

De kommer att jämföra den effektiva räntan för alla olika låneerbjudanden som finns på marknaden. Den effektiva räntan motsvarar den totala kostnaden för lånet, inklusive räntan, öppningsavgiften, faktureringsavgifterna och andra eventuella avgifter – så du vet vad lånet faktiskt kommer att kosta.