Det är roligare att springa tillsammans

LÖPARE. Perttu Uotila är en av dragarna. Bild: Max Nyberg

Den årliga löpskolan börjar på onsdag. För nybörjarna finns grundkursen, medan längre hunna kan sikta in sig på halvmaratonkursen.

I teorin är löpning enkelt – det är bara att dra på sig skorna och gå ut genom dörren. I praktiken leder den första entusiasmen ändå ofta till besvikelse efter att konditionen tar slut halvvägs.

För den som vill komma i gång kan den årliga löpskolan vara ett alternativ. Löpskolan har varit populär under årens lopp och börjar i det här skedet bli en tradition. Som mest har man haft över hundra löpare som kutar längs samma spår.

Börja försiktigt

Perttu Uotila, en av dragarna, säger att man är ute efter att göra löpning kul och angenämt via kursen. I år startar två kurser samtidigt: en för nybörjare och en för lite längre hunna där målet är att springa en halvmaraton på våren.

– Problemet med löpning är att många vill syssla med det, men att de är rädda. Många oroar sig över om de klarar av det.

Nybörjarkursen är av just den orsaken lättillgänglig. Alla börjar utifrån sina egna förutsättningar, och det går att börja med stavgång. När konditionen blir bättre ökar man takten. Löprundorna äger rum varje torsdag och söndag.

– Vi ökar försiktigt på sträckorna. Så småningom springer man mera. Det är annars också viktigt att börja försiktigt så att benen håller. Konditionen brukar bli bättre fortare än benen hinner med.

Uotila påpekar att åldern inte spelar så stor roll. Löpning är en gren som passar alla åldrar – något som också syns på kurserna och de gemensamma löprundorna där deltagarna är från juniorer till lite äldre.

Problemet med löpning är att många vill syssla med det, men att de är rädda. Många oroar sig över om de klarar av det.

Teori och praktik

Kursen innehåller såväl teorilektioner som löprundor som äger rum i samband med de gemensamma löprundorna. Under kursens gång går man igenom allt från kost till löpteknik och olika former av skador som kan uppstå.

– Dessutom ingår muskelträning och kroppskontroll. Det viktiga är att vi lär ut grunderna. Man måste ha det i skick för att kunna njuta. Med bra grundteknik och bra kosthållning kommer man långt.

Såväl nybörjarkursen som halvmaratonkursen förutsätter förhandsanmälning via webben. Båda håller på i ungefär två månader och inbegriper två löprundor per vecka, plus teorilektioner.

På halvmaratonkursen lägger man mera fokus på att kombinera hårda och lugnare löprundor. Tanken är att ha en hårdare runda per vecka, medan resten är lugnare. För nybörjarnas del ligger fokus på att få löpningen till en regelbunden hobby som inte känns motbjudande. En av de viktigaste pusselbitarna är att hitta sin egen takt.

– Bara man dyker upp och springer så ökar konditionen. Alla som deltar har märkbart bättre kondition efter att kursen är slut. Och dessutom har man kul tillsammans.

GRUPP. Man springer i grupp under kursen. Bilderna är från en av löprundorna som vem som helst får delta i. Bild: Perttu Uotila

Börjar den 14.9.

Nybörjarkursen pågår till den 9.11, halvmaratonkursen till den 14.12.

Förhandsanmälning via webbsidan www.uusimaajuoksee.fi/juoksukoulu.

Löpskolan är en del av SUL:s Uusimaa juoksee-projekt, PU är lokal arrangör.

Nybörjarkursen kostar 95 euro + föreningens medlemsavgift på 12 euro.

Halvmaratonkursen kostar 160 euro + föreningens medlemsavgift.

Mer läsning