Det är humor och spänning som gäller

SKÖN STUND. Eleverna i klass 2C i Peipon koulu har samlats till en lässtund i det ombonade, så kallade akvariet, som ligger i en av skolans rymliga aulor. Det blir knäpptyst när läraren Salla Saukonmaa börjar läsa. Bild: Robin Halttunen

Den slagfärdiga och kvicktänkta Allu flyttar till en nedlagd tågstation tillsammans med sin familj. Det är startpunkten för ett äventyr som åtminstone eleverna i klass 2C i Peipon koulu gärna hakar på.

När Östnyland hälsar på i Gammelbacka har andraklassarna samlats till en lässtund i skolans så kallade akvarium – en fönsterbeklädd rumrundel mitt en av skolhusets rymliga aulor. Eleverna har slagit sig ner på en samling mjuka dynor och myser till det med ryggarna mot väggen.

Läraren Salla Saukonmaa har slagit sig ner framför dem och tystnaden lägger sig när hon fortsätter läsa i Jukka-Pekka Palviainens Runeberg Junior-nominerade Allu ja salainen ihailija, Allu och den hemliga beundraren.

– Det är en jätterolig bok med massor av roliga ord, säger Luca Green och resten av klassen nickar.

– Humor är viktigt, tillägger Toomas Kala.

– Och spänning, säger Saimi Rimpiläinen.

Frejdig humor

Andraklassarna gillar helt tydligt den frejdiga humorn och de smarta ordvändningarna som historien om Allu och hennes hemliga beundrare kommer med. Texten är lättsmält, om än inte helt lättuggad alla gånger. Ta till exempel mormors fyndiga kommentarer om morfar, om att han är från juratiden – som ett svar på tal då morfar tycker att det inte passar mormor att prata ungdomsslang.

– Jura ..., börjar Toomas Kala trevande. Juratiden var då de första dinosaurierna dog.

– Du menar när de blomstrade, säger Salla Saukonmaa, samtidigt som hon förvånar sig över hur ordagrant Toomas kommer ihåg bokens text; det var bara kukoistuskausi som förvrängdes lite på vägen.

Det finns mycket att fascineras över i Jukka-Pekka Palviainens medryckande story, som till exempel att någon bor på en gammal tågstation.

– Jag skulle också vilja bo på en tågstation. Så skulle man inte behöva ta bilen längre utan kunde åka tåg i stället. Men bullret kunde förstås vara störande, säger Toomas.

FARTFYLLT. Jukka-Pekka Palviainens Allu ja salainen ihailija med illustrationer av Christel Rönns handlar slagfärdiga och kvicktänkta huvudkaraktären Allu finner genast sin plats i sitt nya hem på en nedlagd tågstation. Bild: Kristoffer Åberg

Hemlig beundrare

Allu får meddelanden skrivna med rosa tusch. Det är en hemlig beundrare som lämnar lappar efter sig lite här och var, vilket ger upphov till fniss och spekulationer. Andraklassarna kastar ur sig teorier om vem som lämnar lapparna och flera tror att det är den sympatiska konduktören Artturi som Allu träffar på stationen.

– Det kan inte vara han, säger Toomas Kala och kommer med en lång och noggrann förklaring till varför konduktören är utesluten som hemlig beundrare.

Däremot är den sympatiska statens järnvägar-anställda med i en av elevernas favoritepisoder så här långt i boken.

– Det är så roligt när Allu pratar i högtalaren på tåget och efterlyser en dejt åt konduktören Artturi, säger Aamu Lönnberg.

– Hans min är så bra, tillägger Lene Koskinen.

Avsnittet är bara en bland många godbitar som till exempel en rallande mormor, tre hemliga hundvalpar och föräldrar som pussas (visserligen lite yäk-faktor där också).

Fantasin får fart

Där kommer eleverna in på Christel Rönns fräscha illustrationer, som de nog tycker om men egentligen inte behöver eftersom de är duktiga läsare.

– Det är bra med bilder, men till exempel Allus mormor såg inte alls ut som jag föreställde mig, säger Luca Green.

Det är orsaken till att Saimi Rimpiläinen hellre läser böcker med enbart text. Då får hon själv tänka ut hur personer och platser ser ut.

HUMORISTISK. Andraklassarna i Peipon koulu i Gammelbacka gillar humor och spänning, det finns det gott om i Jukka-Pekka Palviainens Runeberg Junior-nominerade bok. Bild: Robin Halttunen

Eleverna i 2C i Peipon koulu har alltid låneböcker från biblioteket i skolbänkarna och målet är att läsa en kvart om dagen. Under året som gått har de faktiskt läst hela hundra titlar upplyser Mandy Wahlroos – som ett led i firandet av Finland 100 år.

Krävande läsning

– Det är ljuvligt att läsa för eleverna men det är också krävande. Dagens barn är vana vid att se bilder hela tiden, speciellt rörliga bilder i animerade filmer. Det gör lässituationen krävande för dem, det är inte så lätt att hålla koncentrationen när de bara lyssnar och inte ser, säger läraren Salla Saukonmaa.

Enligt henne är bokvalet a och o. En intressant bok skapar en positiv tystnad i gruppen och det gör Allu ja salainen ihailija. Saimi Rimpiläinen vet varför.

– Det bästa är att boken handlar om riktigt liv, om saker som kunde hända på riktigt.

FAKTA

Runeberg Junior

7

titlar tävlar om Runeberg Juniorpriset 2018:

En förvalsjury bestående av Mia Grönstrand, Oskar Silén och Pia Vuorio har valt ut sju kandidater som läses av åtta barnjurygrupper, fyra svenskspråkiga och fyra finskspråkiga.

Det är barnen som utser vinnaren av Runeberg Junior-priset 2018.

Runeberg Junior-priset instiftades i fjol av Tidningen Östnyland och Borgå stad.

Priset på 10 000 euro delas ut på Runebergsdagen den 5 februari.