"Det är ett petigt jobb, och det passar mig"

GE NYTT LIV. Eva Jägerholm-Brunberg säger att det känns bra att reparera en gammal möbel så att den igen kan fungera som blickfång i ett möblemang. – Nyligen jobbade jag med en möbel som renoverats senast år 1947. Jämfört med dagens slit-och-släng-föremål är det här en ganska bra hållbarhet, tycker jag. Bild: Kristoffer Åberg

Eva Jägerholm-Brunberg har alltid lockats av praktiskt arbete och i början av året lämnade hon sin tjänst som bibliotekarie och blev möbeltapetserare på heltid.

Med tanke på att möbelsnickarna genom tiderna oftast varit män är det intressant att de som reparerar dem i dag för det mesta är kvinnor. En av dem är Eva Jägerholm-Brunberg men enligt hennes erfarenhet finns det fortfarande en nisch inom tapetseringsbranschen där männen är många.

– När det gäller bilbranschen och speciellt gamla bilar så är det ännu i dag oftast män som reparerar sätena och inredningen på dem, säger hon.

Till hennes verkstad i den ombyggda ladugården i Söderveckoski i Borgå kommer ändå de mest varierande möbler, från gammalt till nytt. Den gemensamma nämnaren är att de från början är gediget byggda, i praktiken innebär det ofta att de har en stomme av massivt trä. Möbler med sågspånsskivor lönar det sig sällan att reparera.

När ÖN kommer på besök ligger en stol i barockstil med trasig sits på arbetsbordet. I verkstaden står även bland annat en Artek-stol som väntar på ny sadelgjord, några stolar i jugendstil som ska ytbehandlas och en K-stol.

– K-stolen är en produkt av nödåren efter krigen. Man ville göra en enkel stol eftersom det rådde brist på material, vissa av dem bekläddes också med ett "tyg" vävt av pappersband. Jag har hört olika teorier hur stolen fått sitt namn, enligt en syftar namnet på att stolen är tänkt för de stora massorna, alltså en "kansan tuoli", enligt en annan var K begynnelsebokstaven i designerns efternamn. Ibland talar också om en "kevyt nojatuoli", alltså en lätt länstol.

SMÅPETIGT. Eva Jägerholm-Brunberg drar ut stiften i bottnen av stolen i barockstil. Bild: Kristoffer Åberg

Älskar sitt jobb

Ute på gården steker solen på de blommande äppelträden men inne i verkstaden ger det nymålade betonggolvet en behaglig svalka. Eva stänger av radion för att vi ska höra varandra bättre.

2011 började hon med möbeltapetsering vid sidan av sitt arbete som bibliotekarie och till en början låg verkstaden inne i boningshuset. I februari slutade hon på biblioteket och under våren har hon flyttat ut verkstaden till ladugården som renoverats för syftet.

– Nu kan jag helt fokusera på det här, och det är så trevligt.

Eva berättar att hon ännu har många verktyg kvar inne i huset som hon hämtar till nya verkstaden allt efter som de behövs. Fast när allt kommer omkring behövs det i vanliga fall inte särskilt många verktyg. I en låda har Eva olika slags nålar och tänger, en hammare och en pryl. På golvet står en industriell symaskin, en ställning med tygrullar och några andra med tygsampel.

Nu kan jag helt fokusera på det här, och det är så trevligt.

Eva står vid arbetsbordet och använder en klammerupptagare för att dra ut nitarna som håller fast det gamla tyget på stolen i barockstil. De gamla spiralfjädrarna spretar hit och dit, det uttjänta tygen och resten av fyllningen samlar hon i en svart soppåse på golvet.

SADELGJORD. De här banden fästs längst ner under sitsen. Ett undantag är till exempel stolen Artek 611 vars sits består endast av sadelgjord. Bild: Kristoffer Åberg

– Möbeltapetsering i allmänhet är ett petigt jobb, och det passar mig bra. Det känns terapeutiskt på något sätt. Fast just det här skedet, när man avlägsnar den gamla sitsen är ett ganska stökigt jobb, så jag är glad över att kunna göra det här ute i stället för inne i huset.

Eva berättar att man kan hitta allt möjligt när man tar isär gamla möbler.

– Oftast är det brödsmulor och sånt men man kan också hitta leksaker, slantar och hantverksverktyg som sticknålar. När jag studerade till möbeltapetserare vid Axxell i Kuggom renoverade jag min farmors gamla stol som ett skolarbete. Hon hade gått bort redan tidigare så det kändes trevligt att hitta en av hennes inköpslistor inne i stolen. Jag kände genast igen handstilen. Skinka och rödbetor skulle hon köpa.

Traditionellt yrke

Eva säger att hon alltid varit intresserad av gamla saker och byggnader, så efter gymnasiet studerade hon konsthistoria, etnologi och museologi vid Åbo Akademi.

– En gång i tiden jobbade jag på Esbo stadsmuseum och vid sidan om fick jag bibliotekariebehörighet. Först jobbade jag som bibliotekarie i Sibbo under åren 2006–2009 och sedan i Borgå från 2014 fram till början av året och jag gör fortfarande inhopp då och då. Men jag har alltid dragits till det praktiska arbetet där man får jobba med händerna. Lite ensamt är det ibland men jag brukar lyssna på radio.

Nödårsmöbel. Särskilt förr var K-stolen en vanlig syn i de finländska hemmen. Det här exemplaret har blivit av med sina armstöd under årens lopp. Bild: Kristoffer Åberg

Fast även en möbeltapetserare får syssla med "kontorsjobb" ibland.

– Det går faktiskt ganska mycket tid till pappersarbete, att leta efter speciella tyg, göra beställningar, sköta marknadsförningen och ge offerter till kunderna.

Eva berättar att kunskapen om möbeltapetsering traditionellt gått vidare från mästare till gesäll och lärling. Traditionen lever vidare och än i dag kan man avlägga grundexamen samt gesäll- och mästarprov.

Kollegialt nätverk

Eva berättar att hon till en början var lite orolig för hur kunderna skulle hitta till hennes verkstad ute på landsbygden men att det gått överraskande bra.

– Om det handlar om större möbler måste ju kunderna i vilket fall som helst ordna med transport och då är det ju ingen större skillnad om verkstaden ligger i centrum eller inte. Rentav är det ju enklare att köra ut till landet, här behöver man inte leta efter parkeringsplatser. I allmänhet vill folk leverera sina möbler på kvällstid och då är det också enklare för mig att ta emot dem här vid mitt hem i stället för att sitta och vänta i en lokal inne i stan.

Intresset bland kunderna har varit såpass stort att hennes kalender är fylld ända till augusti.

– Fast om det handlar om några mindre jobb som till exempel att beklä ett armstöd kan jag nog göra det mellan varven.

Via sitt företag Verhoomo Stoppa erbjuder Eva Jägerholm-Brunberg bland annat följande tjänster:

Traditionell tapetsering med spiralfjädrar, sjögräs, tagel och så vidare.

Modern tapetsering med skumplast.

Båtmadrasser.

Madrasser för husvagnar.

Måttsydda madrasser.

Inredningskuddar.

Dessutom utför hon enklare typer av ytbehandlingar av möbler.

Som så många andra möbelrestauratörer jobbar Eva ensam i verkstaden men hon säger att samarbetet kollegerna emellan är gott. Till exempel är barockstolen ett beställningsjobb för Babsi Blomster på företaget Blomsters möbler som finns invid Café Helmi i Gamla stan i Borgå.

– Det finns också grupper på Facebook där restauratörer diskuterar olika praktiska frågor kring jobbet och varifrån man kan beställa något särskilt tyg, till exempel. Alla är i samma situation så det finns en stor vilja att hjälpa varandra.

Möbler med känslovärde

Nu under den varma sommartiden syr Eva många slag av madrasser för båtar och sittdynor till husvagnar men det är ändå arbetet med möbler som tar det mesta av arbetstiden.

– Ofta är möblerna jag jobbar med kära släktklenoder som kommer till exempel från kundens mor- eller farföräldrars hem. Men det kan också hända att kunden förälskat sig i en möbel de hittat på loppis och vill få den i skick. Nu för tiden blandar också många människor glatt gammalt och nytt i sina inredningar, här kan till exempel en ståtlig gammal stol fungera som blickfång.

Eva avslöjar att hon också själv blivit biten av loppisflugan, inne i huset finns en massa möbler som väntar på att bli reparerade en vacker dag.

Förutom att få öva och lära sig mer har Eva inte har några särskilda planer inför framtiden, hon är helt enkelt väldigt nöjd med nuläget.

– När jag lägger mig på kvällen väntar jag redan på att det ska bli morgon så jag får fortsätta arbeta. Jag är så glad att jag får jobba med det här.

Mer läsning