Den traditionella Nevasrundan löps undantagsvis i augusti – på torsdag är det dags

MOTION. Den traditionella Nevasrundan löps på torsdag i Sibbo. Arrangörerna räknar med extra många deltagare i den 44:e upplagan av konditionsloppet. Bild: Ian Nordman

Den 44:e upplagan av Nevasrundan löps i sedvanlig Sibboterräng men tidpunkten är en annan än den vanliga majhelgen. På grund av coronasituationen blir det vardagsmotion i stället, startskottet går på torsdag

– Nevasrundan brukar löpas den första eller andra helgen i maj, men nu kör vi en torsdagskväll i augusti i stället, säger Sam Fransman från arrangörshåll.

Den 44:e Nevasrundan löps den 13 augusti med start kl. 18.30i Kalkstrand, och som vanligt fungerar ungdomsföreningslokalen Träskberga. Skillnaden till tidigare år ligger i att allting, från anmälning till prisutdelning, sköts utomhus.

Enligt Fransman gör man vad man kan för att förhindra en eventuell coronasmittospridning. Till exempel har arrangören, UF Kamraterna, laddat upp med handsprit

– Är man inte helt frisk ska man heller inte motionera, så vi räknar med att inga smittade deltar i Nevasrundan, säger han.

Också i år kan hugade motionärer delta i önskad klass och på lämplig sträcka. Motionärer som deltar utan tid får starta mellan kl. 17 och 18.30, det gör att leden i konditionsklassen är glesare och tryggare med tanke på coronaviruset. De som deltar i konditionsklassens serier startar kl. 18.30 och löper sträckor som varierar från 400 meter till 12 kilometer beroende på ålder. De allra yngsta i klasserna, flickor och pojkar 6 och 8 år, startar fem minuter senare.

Sam Fransman räknar med stor att många tar chansen att delta i årets Nevasrundan. Han tror att coronasituationen fått folk att i allt högre grad stanna i hemkommunen, och att de är extra sugna på att motionera.

– Vi räknar med att så många som 200 deltagare dyker upp till start, säger han.

Det kostar en liten summa att delta men för det får man springa eller gå i gott sällskap, och får dessutom medalj, saft, dusch och vinstchans i lotteriet. Dessutom premieras de tre bästa i varje klass.

Anmälning sker på plats (Träskberga, Nevasvägen 340) 1 timme innan start. För mer information kontakta Sam Fransman tfn 050–407 8176 eller gå in på www.ufkamraterna.fi.

Mer läsning