Den ofantliga Rosabel delar åsikterna

Första- och andraklassarna i Kullo skola består av ett läsglatt gäng. Eleverna har med iver åtagit sig uppdraget som läsjury inför Runeberg Junior-priset, som i år delas ut för andra gången.

Ettorna och tvåorna i Kullo skola bildar en av sammanlagt åtta läsjurygrupper som ska avgöra vilken bok som ska få Runeberg Junior-priset – det andra någonsin som delas ut i februari. Tre av de nominerade titlarna är på svenska och i Kullo har man kommit bra i gång med läsandet både av kapitelboken och av de två bilderböckerna som tävlar om priset.

När Östnyland besöker Kullo skola syns läsivern redan i tamburen: där har eleverna byggt fantasifulla och färgglada tittskåp av skolådor. Inspirationen har de hämtat ur Karin Erlandssons Pärlfiskaren.

Det visar sig att tvåorna i Kullo är fena på att läsa, så duktiga rentav att de unisont meddelar att de hellre läser själva än blir lästa för. De brukar till och med besöka förskolan i grannhuset och läsa högt för sexåringarna.

Flera av eleverna drar sig med andra ord inte för långa texter. Filip Nyströms favorit är till exempel Harry Potter som han brukar försjunka i långa stunder i taget.

– Men jag brukar inte läsa Harry Potter på kvällen för då får jag bara läsa fem minuter och det är helt för lite, säger han.

Vanlig och rundlagd

Den här förmiddagen handlar det ändå om Malin Kiveläs Den ofantliga Rosabel med illustrationer av Linda Bondestam. Här bjuds läsaren på en rar berättelse om den lite knubbiga Rosabel som känner sig ensam och utanför i ett stall där de stora och eleganta hästarna – Miss Cremella, Sunday Morning och Pinky Slim – dominerar.

– Rosabel är så liten att hon springer igenom alla hinder när det är tävling på hoppbanan, säger Ellen Lundell.

– Rosabel är inte pink och hennes pannlugg är så lång. Två hästar var dumma mot henne men sedan hittade hon en kompis och blev glad, säger Linnea Behm.

– Det är spännande ute i skogen. Det är där som Rosabel hittar en kompis, säger Lucas Turtia. Ett piggsvin eller något sådant.

Dröm och verklighet

För läraren Sussi Backmans storläsande elever är Rosabel, med rätt lite text, något av en munsbit, men de har också fått upp ögonen för bilderbokens kvaliteter. "Bra", "spännande" och "rolig" är ord som tvåorna ger som betyg för boken, och de har till och med en favoritpassus: "Dricker ur ett vattenfall! Lite skitigt, men vem bryr sig."

Melissa Nordström och hennes klasskompisar har också uppfattat bokens två dimensioner.

– Det är både dröm och verklighet.

– När prinsessan valde att rida på Rosabel var det en dröm, tillägger Linnea Behm.

Miriam Lindroos lyfter fram budskapet om vänskap som det viktiga.

– Rosabel trodde att hon aldrig skulle få en vän men hon hittade en.

Favoritnamn

Vilket leder till ett annat favoritmoment i boken; det där Rosabels nya polare berättar sitt namn: en rotvälska som består bland annat av tecknen för pi, ohm, division och diverse siffror och bokstäver.

– Sussi, säg det där djurets namn en gång till! uppmanar eleverna och skrattar.

Kullotvåorna är också förtjusta i Linda Bondestams bakutsparkande, färgstarka illustrationer medan textens starka grepp får tummen upp av klassens lärare.

Sussi Backman bekräftar det som märks på direkten: hennes elever gillar sitt juryuppdrag.

– Det har varit roligt för oss att tvingas analysera och fundera lite mera på böckerna vi läser än vad vi kanske gör i vanliga fall.

Eventuella svåra ord har man betat av tillsammans i klassen, för när det handlar om barn i tidig skolålder så kan läsförståelsen variera ganska mycket. Därför uppmuntrar Sussi Backman sina elever att läsa ofta och mycket. En kvart om dagen var till exempel devisen i Kullo skola under november månad.

– Eleverna har då som uppgift att hemma läsa en kvart om dagen och föra läsdagbok. Men vi satsar mycket på läsning och texter också annars.

Runeberg Junior

7

titlar tävlar om Runeberg Juniorpriset 2018:

En förvalsjury bestående av Mia Grönstrand, Oskar Silén och Pia Vuorio har valt ut sju kandidater som läses av åtta barnjurygrupper, fyra svenskspråkiga och fyra finskspråkiga.

Det är barnen som utser vinnaren av Runeberg Junior-priset 2018.

Runeberg Junior-priset instiftades i fjol av Tidningen Östnyland och Borgå stad.

Priset på 10 000 euro delas ut på Runebergsdagen den 5 februari.