Den bästa tänkbara jobbintervjun

Robert Helenius har haft en lång och framgångsrik boxningskarriär. Bild: Mikael Grönroos

Karriärens sex bästa ronder. Den beskrivningen är säkert inte långt ifrån sanningen då man talar om den uppvisning som Robert Helenius stod för i måstematchen mot sin gamla rival Adam Kownacki.

Tanken att kvällen i T-Mobile Arena i Las Vegas kan bli något stort för finländaren smög sig in i bakhuvudet redan trettio sekunder in i matchen då Helenius gjorde sin första slagkombination. Ett par rappa slag och en uppercut som slängde den stackars polackens huvud bakåt fick ögonbrynen att höjas.

Inför matchen bjöd Helenius på de vanligaste klyschorna som boxare bara kan använda: "Jag är i mitt livs form" och "ni kommer se den bästa versionen av mig". Det är klyschor som boxare säger fast de kommer till en match totalt ur form, med höger arm bruten och axeln hängande fast med en sista nästan avsliten sena.

Men den här gången hade han rätt. Helenius var snabb, kreativ, mångsidig, försvarade bra och anföll i stället för att smyga runt längs med repen. Där Kownacki litade på sin gamla taktik att bara marschera framåt bjöd Helenius på en taktiskt mogen uppvisning.

När matchen tog slut i sjätte rondens slutsekunder var det en svettig, blodig Kownacki med ett igenmurat öga som återvände till sin ringhörna. I andra hörnan fanns en Helenius som log och dansade runt utan en minsta lilla skråma i ansiktet. Berättar det mesta att Helenius fick sina smärtsammaste smällar under bältet.

Domaren avbröt matchen sent i sjätte ronden då Kownacki ännu en gång – efter att han fått en verbal varning och sedan ett poängavdrag – slog till finländaren mellan benen. Säkert bättre så för polacken som annars hade haft en väldigt ohälsosam kväll. Såsom man väl brukar ha i Vegas.

Matchen i jättearenan var en alla tiders chans att visa upp sig för Helenius. En jobbintervju framför ögonen på de viktigaste höjdarna i branschen i den nästsista matchen inför en av de mest efterlängtade matcherna i år: Tyson Fury mot Deontay Wilder.

Att totaldominera Kownacki för Helenius närmare den stora drömmen, en VM-titelmatch. Tyvärr håller nya världsmästaren Oleksandr Usyk och Anthony Joshua tre av de fyra storförbundens VM-bälten som gisslan fram till våren 2022 medan WBC-förbundets VM-bälte nästa gång står på spel sannolikt i början av nästa år.

Då lär det bli ett brittiskt jättemöte mellan Fury, som knockade Wilder i trilogins sista match, och Helenius gamla motståndare Dillian Whyte. Förutsatt att Whyte slår svensken Otto Wallin den 30 oktober i O2 Arena i sydöstra London.

Fury är herre på täppan just nu och nu väntar boxningsvärlden på vad "Gypsy King" näst hittar på.

Hur som helst är Helenius i en bekväm sits med en stor seger i ena fickan och en check på uppskattningsvis en halv miljon i andra. Vad som händer härnäst ska bli intressant att se. Man ska definitivt inte förvänta sig något vettigt beslut av förbundet WBA som av ringintervjun att bedöma nu ser Helenius som första utmanare till Usyks VM-titel.

Som sagt möter WBA:s "supermästare" Usyk Joshua i en repris nästa vår och vad som händer med WBA:s "vanliga" VM-titel är oklart – sannolikt också på förbundets korrumperade kontor.

Helenius har en lång rad tänkbara motståndare och man kan bara gissa vem han möter till näst. Så kanske det bara är lättast att vänta på vidare besked och njuta av att den finländska tungviktsbjässens återkomst till tungviktstoppen.

Tommi Willberg Reporter