"Den är så vacker att man börjar le" – Nya bokbussen körde i gång

FÖRSTA BESÖKARNA. Tiina och Hertta Ollila var de första besökarna i den nya bokbussen när den stannade på sin första etapp i Kerko. Bild: Viivi Ikonen

Den splitternya bokbussen i Borgå åkte ut för första gången på onsdagen. Den första hållplatsen var i Kerko, där den färggranna bussen möttes av glada miner.

– Först trodde jag att cirkusen hade anlänt till byn, säger Katarina Sveholm som sitter och njuter av en kopp kaffe vid Kafé Pumppaamo i Kerko.

Den nya bokbussen har precis parkerat utanför fönstret.

FÄRGRANN. Konstverket som pryder bokbussen väckte glädje bland byborna. Bild: Viivi Ikonen

– Den är så vacker att man börjar le. Den kommer säkert att locka folk till sig bara på grund av det roliga utseendet. Jag misstänker att speciellt barnen kommer att bli förtjusta, säger Stig Eklund som gör Sveholm sällskap i kaféet

Båda är överens om att bokbussen är viktig för byarna.

– Jag kommer ursprungligen från Åland, och jag minns att det verkligen sved när man avskaffade bokbussen. Det värmer hjärtat att se att man satsar så här mycket på bokbussen i Borgå, säger Eklund.

Tummarna upp

Tiina Ollila och Hertta Ollila är den nya bokbussens första besökare i Kerko: Mor och dotter anländer till bokbussen med cykel.

Det rymliga och ljusa utrymmet får bådas godkännande.

– Vi kom nog mest för att få se den nya bussen. Det är svårt att missa den när den kör genom byn, säger Tiina Ollila.

Också familjen Ollila understryker vikten av att det finns en bokbuss.

– Jag blev lite orolig när man i ett skede lade ner vissa turer. Det är skönt att se en sådan här satsning, säger Ollila.

Några minuter senare kliver de ur bussen, Hertta med en pocketbok under armen och med ett leende som lyser upp ansiktet.

OHI ON. Den gamla bokbussen har gått i välförtjänt pension. Bild: Läsarbild

Catharina Latvala, serviceförman vid Borgå huvudbibliotek, ser också väldigt glad ut när hon betraktar de nöjda besökarna.

– Det här är nytt för oss också. Den nymoderna utrustningen i bokbussen gör det möjligt att använda den på mångsidigare sätt. Nu kan man till exempel spela upp film inne i bussen tack vare filmprojektorn. Det blir roligt att hitta på nya sätt att använda sig av bokbussen, säger Latvala.

ÖN besökte bussfabriken i Kausala där bokbussen tillverkades för en dryg månad sedan. Läs reportaget här.

Mer läsning