Dela dina Nickbyminnen före slutet av juli

HÅLLER I TRÅDARNA. Pilvi Nummi och Aino Kuusimäki hoppas att ännu fler minnen från Nickby skickas till projektets webbplats. Bild: Alexandra Karlsson

Sibbo kommun samlar in foton och minnen om byggnader i Nickby.

I Nickby byggs det mycket i år. Höghusen på Stora byvägen blir snart färdiga och förändrar vyn över byn. För att bevara delar av lokalhistorien har planläggarna vid Sibbo kommun börjat samla in foton av byggnader och minnen från Nickby.

Minnenas Nickby är ett projekt som har dragits i gång under hösten 2015 av kommunens planläggare Aino Kuusimäki, tf. generalplanechefen Eveliina Harsia och forskaren Pilvi Nummi från Utvecklings- och planläggningscentralen vid Sibbo kommun. Meningen med projektet är att samla in minnen och miljöbeskrivningar från Nickbyområdets byggnader och andra minnesvärda ställen, förklarar Kuusimäki. Insamlingen av minnen har skett på sociala medier under våren 2016 på en särskild webbplats. På webbplatsen har det varit möjligt att banda in minnen och placera dem direkt på kartan. Forskaren och arkitekten Nummi berättar att även äldre deltagare, som inte har kunnat använda sig av sociala medier, har svarat på enkäten, då de fått hjälp med bandningen av sina minnen av både yngre släktingar och vänner.

Kära minnen från gamla byggnader

Under försommaren fanns det en utställning i Nickby bibliotek av både gamla foton och texter som inkommit på webbplatsen under våren. Många återkommande berättelser handlade om de gamla bensinmackarna Shell och Esso, där herrarna brukade samlas för att växla tankar och nyheter. Rosenholms handel var också ett kärt ställe för många, det fanns fina dockor och leksaker i butiken. Det gamla kommunhuset har också varit en central byggnad och mötesplats i Nickby, för både romantiska möten och andra trevliga sammankomster. Givetvis har kyrkorna varit platser för goda minnen och stora känslor, särskilt Sibbo gamla kyrka, som är en eftertraktad bröllopskyrka. Varma minnen från gångna tider handlade också om den gamla mjölkcentralen i Nickby samt skolbyggnader och kiosker där människor träffats och umgåtts.

Enkäten är öppen till slutet av juli

Kuusimäki och Nummi hoppas få ännu fler minnen från Nickby till arkivet. Enkäten fortsätter till slutet av juli, så det går ännu att dela med sig av både foton, minnen och annan lokalhistoria. Länken finns på kommunens hemsida.

Sibbo kommun publicerar en rapport om enkäten. Minnen och foton går att hitta på en särskild karta på webbplatsen. Planläggarna hoppas på att få tillräckligt med material till en publikation om enkäten. Pilvi Nummi, som ansvarar för insamlingen av materialet, undersöker just digitalt deltagande i planläggningsarbetet. Hon är arkitekt och doktorand vid Aalto-universitetet.