Dela dina bästa upplevelser med en turist – och förtjäna en slant

EXOTISKT. Alltfler turister vill uppleva sina resmål på samma sätt som lokalbefolkningen. Finländare visar ofta med stolthet upp sitt bastubadande men i princip är det bara fantasin som sätter gränserna för vilka upplevelser man kan erbjuda. Bild: KSF Media/Arkiv

Vet du ett ställe i Borgå som alltför få turister får uppleva eller brukar du ordna aktiviteter som du tror turister skulle vilja delta i? Via plattformen Doerz kan helt vanliga Borgåbor erbjuda program till dem som besöker staden.

I ett pressmeddelande från Borgå stad nämns några exempel på vad upplevelserna kan handla om: det kan vara en shoppingtur i Gamla stan, en äkta finsk bastukväll med bastukvast, en svamputflykt i skogen eller en konstnärsverkstad.

Stadens turism- och marknadsföringschef Sari Myllynen säger i pressmeddelandet att turisterna önskar sig äkta lokala upplevelser som de inte kan få på något annat ställe.

– Vi hoppas på så många olika upplevelser som möjligt. Alla lokala aktörer – privatpersoner, företag och föreningar – är välkomna att delta, säger Myllynen.

Öppnades på måndag

Bland andra Helsingfors, Åbo och Pargas har redan börjat använda portalen Doerz, i Borgå introducerades den på måndagen. På adressen www.doerz.com/visitporvoo kan Borgåborna fylla i vilka aktiviteter de vill erbjuda.

Staden ordnar också två informationsmöten om hur Doerz fungerar. Mötena äger rum i Konstfabriken på måndag den 26 augusti klockan 14–16 och på måndag den 2 september klockan 16-18.

Nu då vi inför Doerz-plattformen önskar vi att Borgåborna kan dela sina favoritupplevelser med turister.

Myllynen säger att Doerz introduceras som ett svar på Borgåbornas önskan om att kunna påverka hur turisterna upplever staden. I en undersökning som gjordes på våren ansåg nästan 40 procent av de som svarade att de inte hade något sätt att påverka hur Borgå uppfattas som turistort.

– Nu då vi inför Doerz-plattformen önskar vi att möjligheterna att påverka förbättras och att Borgåborna kan dela sina favoritupplevelser med turister, säger Myllynen.

Kan ge inkomster

De som erbjuder upplevelser via plattformen får prissätta dem själva, Doerz debiterar en kommission på fem procent för alla transaktioner. Eftersom Doerz i Borgå varit i gång endast i ett par dagar finns här ännu inga upplevelser till salu men till exempel i Åbo erbjuds ett femtiotal olika aktiviteter. Här finns bland annat "Mörka berättelser från Åbo" till priset av 12 euro, "Uggleupplevelse på Runsala" för 30 euro och "Kvällsmjölkning" för 35 euro.

Doerz är ett finländskt företag och grundaren Tomi Virtanen har lugnande besked till dem som undrar över hur inkomsterna från upplevelserna beskattas.

– Skattemyndigheten i Finland är en föregångare. Enligt myndigheten är pengarna som förtjänas inom den så kallade plattformsekonomin vanlig förvärvsinkomst. Du får till och med dra av omkostnaderna i beskattningen, säger han i stadens pressmeddelande.

Mer läsning