Degerbykrögarna tar över Ölvin

VÄNLIGT ÖVERTAGANDE. Monika Grönqvist (i mitten) överlåter Ölvin till Sanna Brandt (till höger) och Tiia Tahvanainen (till vänster). Bild: Peik Henrichson

Krögarna Sanna Brandt och Tiia Tahvanainen tar över öl- och vinstugan Ölvin i Lovisa.

Den nuvarande krögaren Monika Grönqvist har beslutat hyra ut Ölvin till Brandt och Tahvanainen som för närvarande driver restaurang Degerby gille.

Lovisaföretagaren Monika Grönqvist fortsätter ändå driva restaurang Bistro Cantor ungefär som tidigare i det stora vita stenhuset vid Saltbodstorget. Ölvin ligger några meter längre ner mot stranden, och har varit en populär sommarkrog bland båtgästerna i Lovisa.

– Sommargästerna har varit helt avgörande för Ölvin, säger Monika Grönqvist. Det gäller att smida när järnet är varmt, och för den som driver en strandkrog som Ölvin betyder det sommaren.

De nya företagarna Sanna Brandt och Tiia Tahvanainen har redan långtgående planer på att anställa extra arbetskraft för de hektiska sommarmånaderna både på Degerby gille och på Ölvin.

Speciellt under storevenemangen Lovisa historiska hus och Small Ships´Race behövs det extra händer. Historiska hus-gästerna har traditionellt varit intresserade av mat, medan gästerna under Small Ships´Race har fokuserat mer på dryckerna.

Hamburgare och terassmat

I övrigt har Brandt och Tahvanainen ännu inte hunnit planera hur den framtida verksamheten på Ölvin ska utformas i detalj. I själva verket är det bara fem veckor sedan Monika Grönqvist beslutade att hyra ut Ölvin, för att själv kunna koncentrera sig mer på sin övriga affärsverksamhet, bland annat frisörsalongen nära Kapellparken.

– Det kommer att märkas att vi tagit över verksamheten, men det är för tidigt att säga exakt hurdana förändringar det blir, säger Tiia Tahvanainen. Vi kommer att ta in nya rätter på menyn, men även i framtiden kommer man åtminstone att få hamburgare och typisk terassmat på Ölvin.

Sanna Brandt och Tiia Tahvanainen ska också fortsätta driva Degerby gille där de för några månader sedan öppnade restaurangen för allmänheten genom att införa torsdagsbufféer en dag i veckan. I övrigt fungerar Degerby gille främst som en beställningsrestaurang för olika föreningar och specialevenemang.

Klar arbetsfördelning

De nya krögarnas företag heter egentligen Loviisan särvin, vilket knappast kommer att synas på annat än kvittona både på Degerby gille och på Ölvin.

– Som nya krögare på Degerby gille klarade vi oss i alla fall bättre än förväntat, och därför vågar vi nu ta också det här steget, berättar Sanna Brandt. Dessutom har Monika Grönqvist lovat stöda oss.

De som ätit på Degerby gille känner kanske till att Tiia Tahvanainen brukar sköta köket medan Sanna Brandt tar hand om kunderna i själva restaurangen. Den ansvarsfördelningen kommer att gälla också på Ölvin i den mån Tahvanainen och Brandt själva hinner vara på plats. Tahvanainen kommer alltså att planera menyn även på Ölvin, medan Brandt ansvarar för att kundservicen fungerar.

Ölvin öppnar sin uteservering senast på valborgsmässoafton, om inte redan tidigare, lovar de nya krögarna. Och köket ska servera mat åtminstone till klockan 21.30 under sommarmånaderna.