Gårdsloppis ska öka gemenskapen

På söndag kan man fynda på Martavägens gårdsloppis. Det är första gången som grannskapet ordnar en gemensam gårdsloppis - något man hoppas kan bli en årlig tradition.

GRANNGEMENSKAP. För att öka gemenskapen och lära känna varandra bättre ordnar grannarna på Martavägen gårdsloppis på söndag. Här syns grannarna Erik Sederholm (från vänster), Helka Sederholm, barnbarnet Emil (framför), Jenny Törnroos, Pyre Majander och Sirja Siren.

– Det kommer finnas något för alla åldrar, säger Sirja Siren som är initiativtagare till gårdsloppisen som ordnas på Martavägen i Borgå.

På loppisen kommer det bland annat säljas barn- och vuxenkläder, böcker i mängder, leksaker, kärl, möbler och konstnärsmaterial.

– Några gårdar kommer också göras om till kafé och bjuda på kaffe och bakverk, säger Siren.

Det är första gången som grannarna tillsammans ordnar gårdsloppis. Tidigare har några enstaka hus ställt till med loppis på eget initiativ eller i samband med loppmarknadsevenemanget Städdagen. Siren berättar att intresset för att ordna ett gemensamt evenemang varit stort och hittills har ett tiotal gårdar meddelat att de ställer upp.

– Men det kan ännu hända att fler gårdar deltar om det är vackert väder på söndagen, säger Siren.

Jag kan i alla fall inte minnas att någon annan gata skulle ha ordnat något liknande. Vi är ganska många hus.

Även musikframträdande står på programmet.

– En duo kommer spela jazzmusik. Det blir inget maffigt utan småskaligt - det hämtar lite liv, säger en av grannarna Jenny Törnroos.

"Borgås längsta gårdsloppis"

– Jag har bestämt att det är den längsta gårdsloppisen. Jag kan i alla fall inte minnas att någon annan gata skulle ha ordnat något liknande. Vi är ganska många hus, säger Siren.

Förhoppningen är att den gemensamma gårdsloppisen även ska bidra till att stärka gemenskapen mellan grannarna.

– Vi hejar på varandra här på gatan men känner inte varandra. Men jag har ju trots allt bara bott här i 16 år, säger Siren och ler.

– Ofta känner man igen några ansikten men nu är det hög tid att lära känna varandra bättre, tillägger Erik Sederholm som bott på Martavägen i 30 år.

Loppisen pågår på söndagen mellan klockan 11 och 15. Evenemanget hittas på Facebook genom att söka på "Martantien pihakirppis".

ANDRA LÄSER