En pensionärs tankar – Inge-May Bäckström reflekterar över seniorernas coronavardag

Under en normal maj månad, med vanliga vardagar, skulle pensionärsföreningens vårfest närma sig, skriver föreningsaktiva Inge-May Bäckström.

OVÄNTAD VÅR. Föreningsaktiva Inge-May Bäckström reflekterar över seniorernas annorlunda vardag till följd av coronaepidemin. Stängda bibliotek, simhallar, museer och gym påverkar livet, och Bäckström efterlyser tålamod.
04.05.2020 12:30
Föreningen skulle då fira avslutningen på vårperioden, vi skulle under våren ha haft torsdagsträffar med kaffe och dopp, bytt tankar med varandra. Vi skulle fått se och höra vad de inbjudna föreläsarna haft att erbjuda oss medlemmar. På Vårfesten skulle föreningens styrelse ha avtackats för sitt flitiga arbete, festen skulle ha avslutats traditionellt med vårpsalmen ”Den blomstertid nu kommer”. Sedan skulle vi alla ha önskat varandra en trevlig och skön sommar.
I stället har vi fått uppleva en helt oväntad vår, en oväntad gäst, coronaviruset, har gjort intrång i allas våra liv, inte bara här i vårt land, utan globalt. En mycket ovälkommen gäst, med många frågetecken, hur skall vi bli av med denna ovälkomna gäst? Coronaviruset är en farlig gäst, mycket farlig måste det poängteras.
Enda sättet att försöka undvika detta virus, har varit att stänga dörren till all vår fritidsverksamhet: till pensionärsmöten, till konditionssalar, till simhallar, till bibliotek, till biografer, till museer och så vidare.
En oväntad gäst, coronaviruset, har gjort intrång i allas våra liv.
Speciellt vi äldre har blivit isolerade. De pensionärer som har lyckan av att vara friska, har säkert kunnat hitta på olika sätt att fylla ut tiden med. De som bor på landet har alltid den egna gården där man tryggt kan vara ute i friska luften. Men alla är inte lika lyckligt lottade. För många är det just de nu stängda dörrarna, som varit ljuspunkterna i vardagen.
Svårast för alla äldre har säkert varit, att inte få träffa sina nära och kära. Där har telefonen varit den räddande kontakten. Så småningom blir nog vardagen mera normal, bara vi har tålamod att vänta.
Då detta är enda sättet att få en hälsning sänd till medlemmarna samt ett tack till styrelsen i Borgånejdens svenska pensionstagare rf, önskar jag alla en trevlig sommar med hopp om bättre tider, vi ses på hösten. Ta väl vara på er alla.
Inge-May Bäckström
föreningsmedlem

ANDRA LÄSER