Het kyrkokonsert med jazzkonstnär

Jazzmusikern Gregg Stafford och gruppen New Orleans Stompers drar i november ut på konsertturné i ett antal kyrkor i Nyland, däribland till Lilla kyrkan i Borgå.

FULLT BLÅS. Trumpetaren och jazzsångaren Gregg Stafford gjorde succé i Finland under sitt fjolårsbesök. I november återvänder han med en serie kyrkokonserter tillsammans med New Orleans Stompers.

En av de hetaste representanterna för den traditionella New Orleans-jazzen, trumpetaren och vokalisten Gregg Stafford, besökte Finland senast för ett år sedan och gav bland annat en konsert på Konstfabriken Borgå. Publiken då var överförtjust i det traditionella jazz-soundet från amerikanska södern och nu är Stafford tillbaka med en serie konserter som förutom jazz även omfattar gospel.

Genremixen är välvald med tanke på konsertplatserna; jazzstyckena och gospellåtarna klingar i idel kyrkor från Lojo via Mäntsälä och Pukkila till Borgå och Lilla kyrkan. Gregg Stafford är solisten som charmar åhörarna med sitt mjuka men intensiva trumpetsound och sin sångstil – dessutom är han känd som en underhållande show-man.

På novemberturnén backas Stafford upp av New Orleans Stompers som spelar historiskt korrekt, stilenlig jazz med saxofonisten Alvi Leppälä som inledande artist. Orkestern leds av klarinettisten Kimmo Leppälä medan kontrabasisten Ilkka Leppälä, banjospelaren Jukka Järvelä och stride-pianisten Robi de Godzinsky. Musikerna är bekanta från Lojo stadsorkester.

Gregg Stafford & New Orleans Stompers uppträder i Lilla kyrkan i Borgå måndagen den 19 november klockan 19 och turnén avslutas i kyrkan i Pukkila torsdagen den 22 november klockan 19. Biljetter 10 euro i förköp från netticket.fi eller 15 euro vid dörren en timme före konsertstarten.

ANDRA LÄSER