De välborna Lovisabornas centrumenvironger är årets kulturlandskap

KULTURLANDSKAP. Esplanaden i Lovisa har utsetts till årets kulturlandskap längs Kymmenedalens kulturväg. Bild: Peik Henrichson

Esplanadområdet i Lovisa är vackert, det visste vi alla. Nu har också andra fått upp ögonen för den exceptionella miljön: Esplanaden har utsetts till den hundra kilometer långa västra Kymmenedalens kulturvägs kulturlandskap 2019.

Föreningen Länsi-Kymen kulttuuritieyhdistys valde Esplanaden i Lovisa till årets kulturlandskap bland över tio nationellt betydelsefulla byggda kulturmiljöer på sitt område.

– Fint att den enhetliga stenhusmiljön och arkitekturen får uppmärksamhet vid sidan av de mer kända miljöerna i Lovisa, till exempel Bruket, neristan och Svartholm, säger Lovisa stads turistsekreterare Lilian Järvinen i ett pressmeddelande.

Esplanadens område i Lovisa planlades efter den stora branden i Lovisa 1857 och bildade ett nytt affärs- och förvaltningscentrum. Kulturföreningen beskriver området kring torget som ett praktexempel på 1800-talets arkitektur och handelsborgarnas förmögenhet, och betecknar det som en värdefull sevärdhet.

Esplanadens detaljplan ritades av tyskfödda arkitekten Ernst Lohrmaan. Planen för den allékantade centrumpassagen kompletterades med en parkplan år 1917 som riades av den tidens högt uppskattade trädgårdsarkitekt Paul Olsson. Esplanadparken utvidgades i början av 1950-talet österut mot bastionerna i linje med Lohrmanns ritningar. Tranbrunnsparken uppkallades efter en fontänskulptur med dansande tranor som finns i parken. Fontänen är skapad av skulptör Jussi Mäntynen.

Två av Esplanadens viktigaste byggnader vid torget ritades av Georg Chiewitz: Rådhuset (1862) och Lovisa kyrka i nygotisk stil (1863–1865 med assistenten Julius Basilieri). Granne med kyrkan är bland annat Bonga slott, Almska gården och Sibelius gamla släktgård.

Västra Kymmenedalens kulturförening har även utsett årets specialresemål som också ligger i Lovisa, närmare bestämt i Strömfors bruk. Roseborgs järnhandel med sitt lider för reservdelar öppnade för tio år sedan i bruket och har vuxit till en av de tre huvudaktörerna i sin bransch. I dagsläge finns affären i den gamla vattensågsbyggnaden i bruket.