De två sista bitarna till Akilles lagpussel

RYSK DUO. Pavel Kutjnezov och Roman Murzin finns med i Akilles trupp som åker på träningsläger till Sverige. Bild: Tommi Willberg

Strax före avfärden till träningslägret i Sverige och höstens första skridskoskär på stor is blev Akilles lagbygge klart. De två sista värvningarna är ryska duon Roman Murzin och Pavel Kutjnezov.

Tävlingssäsongens start hägrar och regerande dubbla FM-silvermedaljören Akilles lagbygge är klart. De två sista kuggarna i det tre målvakter och nitton utespelare starka manskapet är Roman Murzin och Pavel Kutjnezov.

Murzin från Irkutsk, är en rutinerad 35-årig mittfälts- och anfallsspelare, som har spelat sammanlagt omkring 250 matcher i ryska superligan för Baikal Energy och senast för Dynamo Kazan. Pavel Kutjnezov är i sin tur en 22-årig mittfältare från Rodina Kirov där han spelat tillsammans med bland annat Denis Sadakov som representerade Akilles förra säsongen.

– Jag vill hjälpa Akilles nå dess mål, säger Kutjnezov och syftar givetvis på en revansch i årets sista match.

Språkmuren mellan nyförvärven från öst och resten av laget är ännu rätt hög men enligt tränarteamet jobbar bägge parter för att få kommunikationen att fungera.

– Bandyn är vårt gemensamma språk, säger assisterande tränaren Pertti Koponen.

Unga tar veteraners plats

Akilles spelarstomme har förändrats något efter förra säsongen. Där man tappat ligaerfarenhet för flera hundra matcher, bland annat Sadakov, Petri Lampinen och Tuomas Rintala, har flera av föreningens egna produkter gjort framsteg och tagit en ordinarie plats i truppen.

– Flera av de erfarna spelarna tog en funderare på våren men som tur var beslutade många att fortsätta. Vi har lyft många egna juniorer till herrlaget och vi har tränat mycket med dem under sommaren. Vi har ett par nyförvärv och så de ryska killarna som färskaste tillägg. Vår spelartrupp är större och bredare än i fjol och jag tror att vi kommer att få en hård konkurrens om speltid inom laget. Jag räknar med att de ryska spelarna kommer att ge mer fart och rätlinjighet i spel och på träning och kommer således att hjälpa till att våra egna unga spelare också fortsätter att utvecklas, säger chefstränare Tomi Gröhn.

Även om truppen förändrats lite, lovar Gröhn att publiken får se samma högklassiga Akilles på planen också stundande säsong, som för Akilles del kör i gång med finska cupens turnering i Uleåborg där man möter HIFK, JPS, OLS och Narukerä.

– För två och ett halvt år sedan gjorde vi stora förändringar i vårt spelsystem och vi börjar bara vänja nya spelare till de spelarroller som vi har. Men till vår tränarfilosofi hör att man också prövar nya saker, säger Gröhn.

Gruppspelet i finska cupen går av stapeln den 27-29 oktober och cupfinalen spelas på ett helt nytt matchdatum: nyårsafton, på det lagets hemmaplan som klarade sig bättre i grundserien förra säsongen.

Bandyligan däremot kör i gång om fyra veckor. Akilles inleder med hemmamatch mot Kampparit fredagen den 17 november.

Målvakter: Olli Lappalainen, Isak Skog, Magnus Gustafsson.

Utespelare: Raoul Karlqvist, Dylan Lindblad, Ville-Veikko Angeria, Casper Hänninen, Akseli Laakkonen, Joakim Nordström, Andreas Flinck, William Skog, Rasmus Lindqvist, Juuso Johansson, Rasmus Fridolfsson, Akseli Pursio, Aapo Pursio, Sami Laakkonen, Andreas Lindfors, Saku Hämäläinen, Matti Vainio, Roman Murzin, Pavel Kutjnezov.

Tränarstab: chefstränare Tomi Gröhn, assisterande tränare Pertti Koponen.

Mer läsning