De misstänkta skyttarna i Borgå är svenska medborgare

Enligt polisen är två svenska medborgare misstänkta för skjutningarna mot två poliser som patrullerade i Estbacka i Borgå på söndagen. Foto: Catariina Salo/SPT Bild: Catariina Salo/SPT

Polisen bekräftar att de män som greps i närheten av Tammerfors på söndagen är samma personer som misstänks för skjutningarna i Borgå. Männen greps halvniotiden i Ikalis efter en halv timmes biljakt på söndagen.

De misstänkta sköt mot polisens fordon och körde avsiktligt mot dem. Söndagens händelser ledde till att tre polisbilar fick skador i tumultet. Inga personskador inträffade under biljakten i Tammerfors, uppger Centralkriminalpolisen i ett pressmeddelande.

De misstänkta är två svenska medborgare som är födda 1989 och 1994. De gripna misstänks för två mordförsök efter att ha skjutit mot två poliser i industriområdet Estbacka i Borgå halv ett på natten på söndagen. Bägge poliser skadades i skottlossningen.

– Polispatrullen anlände till Verkstadsmekanikervägen i Borgå för ett uppdrag som gällde egendomsbrott. Poliserna har en god uppfattning om det inträffade, men vi utgår från att vi får tilläggsinformation efter att vi har hört de misstänkta och förundersökningen har avancerat, säger forskningsledaren Kimmo Huhta-aho på Centralkriminalpolisen i pressmeddelandet.

Brottsrubriceringen preciseras senare när förundersökningen har framskridit.

– Vi lyckades gripa de misstänkta under 24 timmar efter det inträffade tack vare effektivt samarbete mellan olika myndigheter. Samarbetet var tätt mellan polisinrättningarna i Östra Nyland och Inre Finland, säger Huhta-aho.

Förundersökningen fortsätter nu med förhör av de misstänkta, genomgång av ledtrådar och tekniska undersökningar.

I Borgå rör sig poliserna i centrum i dag måndag, för att ge invånarna en möjlighet att diskutera helgens händelser.

Mer läsning