De gröna ser ut att bli storvinnare

När förhandsrösterna i riksdagsvalet är räknade har De gröna all orsak att hurra. Då ser det ut som om partiet ökar sina mandat från 15 till 22. Socialdemokraterna har också orsak att fira, också de går framåt. Centern är den stora förloraren i det här skedet.

Då tre fjärdedelar av förtidsrösterna var räknade ledde Socialdemokraterna med ett stöd på 18,9 procent. Näst största parti i det här skedet är Samlingspartiet med 17,2 procent. Trea är för närvarande Sannfinländarna med 15,1 procent av rösterna.

Statsministerpartiet Centern går som väntat mot en brakförlust. För närvarande har partiet ett stöd på endast 15,4 procent, vilket skulle innebära att partiet skulle tappa 15 mandat i riksdagen.

De gröna verkar, som opinionsmätningarna hela tiden har påvisat, bli en av storvinnarna. För närvarande har partiet 11,4 procent av rösterna, som skulle innebära nio tilläggsmandat. De gröna växte också i riksdagsvalet 2015 med fem mandat.

Hur det går för Sannfinländarna är ett av spänningsmomenten. I december 2018 hade partiet ett stöd på bara cirka åtta procent i opinionsmätningarna och under senaste vecka var partiet på tredje plats i opinionsmätningarna.

Också Vänsterförbundet ser ut att göra ett bra val. Partiets stöd har vuxit med sex procent, som det ser ut just nu.