De får besökarna vid Saltbodarna att dansa

DANSFEST. Fred Owren, Patrik Hellsten och Robert Laakso får besökarna på Skeppsbron att dansa. Bild: Privat

I tio år har Saltbodan radio ordnat DJ-kvällar på Skeppsbron i Lovisa. Om man ännu inte deltagit den här sommaren har man en chans den 18 augusti.

Evenemanget Saltbodan Radio firar i år tioårsjubileum.

– Vi brukar ordna evenemanget fyra gånger per sommar, någon gång har vi också spelat på Small ships race och på andra ställen, säger Fred Owren som är en del av arrangörstrion.

Det är tillsammans med Patrik Hellsten och Robert Laakso som Owren har ordnat DJ-kvällarna på Skeppsbron i Lovisa. De är alla tre Lovisabor och tycker att saltbodarna sätter sin prägel på evenemanget.

– En viktig del är atmosfären på platsen, det är väldigt idylliskt bland saltbodarna. Man dansar på kullerstenarna och vi spelar musik från vinylskivor, säger Owren.

Jubileumsevenemanget ordnade de under veckoslutet, och med ett lyckat resultat.

– Flera gånger har vi funderat på att ha ett bänd som uppträder och nu tog vi tag i saken. Det blev riktigt bra, så vi kommer säkert ordna något liknande i framtiden.

Ännu i år kommer man att ordna en musikkväll den 18 augusti, men programmet är ännu inte helt bestämt.

– Vi brukar inte spika något långt på förhand, men det finns en möjlighet att vi kommer att ha en gästartist.

Kulturarbete

Konceptet som arrangörerna började med var enkelt: de ville erbjuda alternativa musikstilar som förenar en bred publik från unga till gamla.

– Rytmmusiken som vi spelar brukar få de flesta att dansa.

– Det här är en hobby som har vuxit, men det är fortfarande hobbybaserat. Det här är inget vi lever på utan rent kulturarbete. Vi vill dra vårt strå till stacken för att förena människor i musikens tecken.

Evenemanget startade med att de spelade vinylskivor inne i saltbodarna och snart började en mindre grupp av intresserade dyka upp gång på gång.

– Ganska snabbt började det växa. Jag tror att det är vänner som tar med sig vänner som tar med sig sina vänner och så har ryktet spritt sig.

Under jubileumskvällen samlades extra mycket folk. Vanligtvis brukar publiken bestå av 250–300 personer, men under veckoslutet var antalet uppe i 500. Det var inte bara Lovisabor som hittade till Skeppsbron, utan även folk från Helsingfors och Åbo kom för att lyssna på musiken.

– Ibland har man nog undrat varifrån alla människor kommer.

Nuförtiden har Saltbodan radio etablerat sig och snarast blivit ett standard Lovisaevenemang som hör sommaren till. Om Fred Owren och hans arrangörskumpaner får bestämma kommer det att fortsätta på samma sätt i framtiden.

– Frågan är bara hur vi vill utvecklas, vi har potentialen att växa ännu.

Även om alla i gänget inte längre bor i Lovisa har det inte hindrat dem.

– Robert bor i dag i Danmark men han flyger till Finland varje gång vi ordnar evenemanget. Man kan säga att han har lite längre väg, skrattar Fred Owren.

Mer läsning