De fångar ögonblicken i naturen

HALLÅ, TITTA HITÅT! Harri Hellstrand längst nere, Jarkko Jyrkkämäki och Eero Ekholm med lilla kameran är för tillfället intresserade av att fotografera om nätterna, särskilt då det är norrsken. Bild: Carita Liljendahl

Under tider på dygnet då många andra sover traskar tre män omkring ute i naturen och förevigar allt från norrsken till björnar. Senare på dagen delar de sina upplevelser via Facebook.

– Många har sagt till mig att de aldrig har sett norrsken men väldigt gärna skulle vilja uppleva ett sådant, säger Jarkko Jyrkkämäki. Då brukar jag säga att chanserna ökar om man stiger upp från soffan och går ut i naturen.

Tillsammans med två andra hobbyfotografer, Harri Hellstrand och Eero Ekholm, har Jyrkkämäki tillbringat otaliga timmar utomhus med kameror och objektiv, såväl dagar som nätter. Då de delar med sig av upplevelserna via social media hoppas de kunna engagera även andra att röra på sig och kanske att bli intresserade av fotografering.

I dag kallar sig trion Reporyhmä, vilket har med intresset för norrsken att göra. Men de har alla på varsitt håll börjat syssla med bilder för flera år sedan. Hellstrand har gjort videoupptagningar sedan 1981. Fotointresset väcktes betydligt senare. Jyrkkämäki lockades i sin tur med i kameraklubben av Jukka Myller som innan han gick bort var en erkänd hobbyfotograf. Chefen för Reporyhmä Eero Ekholm fick sin första kamera som riktigt liten pojke 1965.

– Jag kom med i gänget mer eller mindre av en slump, säger Hellstrand. Jag brukade ha med mig mobiltelefonen och ta bilder med den då jag var ute och promenerade. En gång frågade Eero lite skämtsamt om jag hade för avsikt att bli fotograf. Då skulle jag nog behöva en lite bättre kamera.

Att ha en hobby kostar

Sedan dröjde det inte länge förrän Hellstrand hade fastnat på kroken och skaffade sig allt bättre utrustning. I dag har alla tre flera kamerahus och många objektiv som lämpar sig för olika slags uppdrag. De har inte räknat ut hur mycket pengar de satt ut på sitt intresse.

– Att ha en hobby kostar, säger Jyrkkämäki.

Hela gänget gillar bäst att vara ute om nätterna och fotografera. Norrsken är favoritmotivet just nu. Men ofta ser de under sina turer också djur så med tiden har det blivit bilder av såväl fåglar som älgar.

– Man ser faktiskt väldigt många olika djur då man rör sig i skogen om nätterna, säger Ekholm. Det finns varg och björn hos oss. Men jag tycker också om att åka upp till Kuusamo och fotografera djur.

Nyligen deltog alla i ett jippo i Borgå där också yrkesnaturfotografer var med för att ta bilder av skäggmesen.

Överlag är det naturen i alla dess skepnader som intresserar. Ibland är månskenet alldeles fantastiskt, andra gånger fascinerar solen då den går upp eller ner. Köld och snö skapar också fantastiska motiv.

– Vi var ute med Eero en natt då det var minus 24 grader, säger Hellstrand. På objektivet bildades en hinna av is men batteriet höll bra och kameran likaså. Värre var det med mobiltelefonens kapacitet.

Motiven försvinner snabbt

De tre fotograferna följer noga med väderleksprognoserna. Men ofta växlar vädret fort. De kan se en fantastisk himmel och skynda sig hem efter kameran, men när allt är laddat och klart finns det fina motivet inte kvar. Åker de i väg när vädret är soligt och klart för att ta fina bilder i Borgå kan det vara mulet då de kommer fram.

Jyrkkämäki visar en bild han själv är nöjd med. Den är tagen vid Skeppsbron i Lovisa, en plats som många tittare gillar då bilderna går ut på Facebook.

– Klockan var runt åtta på morgonen och jag tog bilden av soluppgången med lång exponeringstid. Men jag hade inte mycket tid på mig att få upp stativet och inställningarna gjorda. Det där skenet fanns bara ett par minuter.

I vissa fall knäpper herrarna runt 700 bilder och känner sig nöjda med högst femtio av dem. Tidigare sparade de rätt många bilder men Jyrkkämäki säger att ju mera han fotograferar desto lättare blir det att sovra bland bilderna. Han har en sajt på nätet där han sorterat bilderna enligt motiv. En extern hårddisk är också full med bilder. Ekholm och Hellstrand sparar bilderna enligt datum.

Någon gång i framtiden kanske det blir en bok med naturbilder.

– De som följer oss på Facebook tycker vi ska göra vykort och tavlor av våra bilder men det har inte blivit av, säger Hellstrand.

– Många anser också att vi borde hålla en fotoutställning, säger Ekholm.

Alla tre tycker om att med hjälp av en bild kunna berätta något eller visa en ögonblicksbild av något vackert som alla andra inte sett. Att dela bilder på nätet ger social samvaro med andra och växelverkan då tittare kommenterar.

– Vi trivs också bra tillsammans, säger Hellstrand. Vi har utvecklat vår egen humor och småjävlas ofta med varandra. Men vi känner aldrig någon avundsjuka utan delar gärna med oss av erfarenheter och råd.