De blågröna algerna har slagit till igen

SOMMARENS GISSEL. Blågröna alger har konstaterats på fem badstränder i östra Nyland. Bild: Arkiv

Badarnas gissel, de blågröna algerna, har sett sin chans när vattnet har blivit varmare. Alger har konstaterats på fem badstränder i östra Nyland.

Blågröna alger har hittats på två badstränder i Borgå, vid Pellinge kurscentral och i Lindvik i Jackarby. I Sibbo har Tasträskets badstrand drabbats, i Borgnäs stranden vid Isojärvi lägercentral och i Askola Abborrsjöstranden. Miljöhälsovården i Borgå säger att det är möjligt att mängden blågröna alger ökar ytterligare under sensommaren.

Blågröna alger trivs bäst i näringsrikt och varmt vatten. Algmängderna kan variera kraftigt från dag till dag och därför kan det löna sig för den som ska ta ett dopp att själv bedöma om man vill bada i vattnet.

Om förekomsten är riklig är det bäst att inte bada i vattnet, framför allt ska man undvika att svälja vatten med alger i. En del av algerna kan vara giftiga och de kan också producera andra ämnen som bland annat irriterar huden. Människor reagerar olika på algerna, en del får lätt symtom som rodnad och klåda på huden, symtom i ögon eller näsa, uppkastningar och diarré.

Peta i massan

Miljöhälsovården berättar att små mängder blågröna alger i vattnet ser ut som små gröna eller gulaktiga partiklar och smala ränder kan driva in till stranden. Om det är vindstilla kan större mängder klumpa ihop sig till ränder eller flak som påminner om målarfärg. Algklumparna kan också flyta i land. Blågröna alger har en jordaktig och unken lukt. Man kan peta med en pinne i massan för att få reda på vad den består av. Om massan faller sönder i små partiklar är det troligtvis fråga om blågröna alger. Om algerna blir hängande på pinnen är det sannolikt fråga om någonting annat.