De bästa druvorna från Wien

BAROCKENSEMBLE. Ensemble Un'altra ondata har 1600-talets musik som specialitet. Den 28 juni ger de en konsert i Borgå domkyrka. Bild:

Ensemble Un’altra ondata gästar sommarmusikserien i Borgå domkyrka nästa vecka.

Barockensemblen formas av Petri Arvo på blockflöjt och dulcian, Anni Elonen på violin, Louna Hosia på viola da gamba och Julia Tamminen på cembalo, och i kyrkan bjuder man på konserten Wienin Rypäleitä, druvor från Wien.

Programmet tar avstamp i 1600-talets Österrike och den sagolika och frodiga atmosfär som locka otaliga kompositörer och konstnärer till Wien. Många stannade permanent medan andra gjorde en avstickare på vägen.

Ensemble Un'altra ondatas specialitet är 1600-talets musikaliska revolution och musikerna strävar efter att lyfta fram den tidigare barockmusikens fenomen med starkt kontrasterande nyanser. Det syns också på repertoaren som samlar en kvardröjande klang av renässansens diminiuering, intensiva och virtuosa pärlor samt harmonier från 1600-talet.

Publiken får bland annat höra musik av Antonio Bertali, Johann Froberger och Johann Schmelzer.

Det är fritt inträde till konserten som arrangeras av Porvoon suomalainen seurakunta och Borgå svenska domkyrkoförsamling. ÖN

Borgå domkyrka torsdagen den 28 juni klockan 19.