Grönt ljus för slutförvaring av kärnavfall i Lovisa

Låg- och medelaktivt avfall får förvaras i grottorna under Hästholmen fram till 2090, slår statsrådet fast.

Grottorna hittas på 110 meters djup under Hästholmen.
31.03.2023 09:45
På torsdagen beviljade statsrådet brukstillståndet för slutförvaring av radioaktivt avfall vid kärnkraftverket i Lovisa, meddelar Fortum i ett pressmeddelande. Tillståndet gäller låg- och medelaktivt avfall som ska slutförvaras där, och brukstillståndet gäller fram till år 2090.
Strålsäkerhetscentralen har, påpekar Fortum, också i ett tidigare utlåtande slagit fast att förvaringsgrottorna är lämpliga och att bolaget har de nödvändiga resurserna för att trygga säkerheten.
LÄS MERA: Säkerhet är a och o på Hästholmen
Platsen är de grottor man grävt ut på 110 meters djup under kraftverksområdet och som varit i användning sedan 1998. Systemet är planerat med utvidgning i åtanke, så att också det radioaktiva avfall som uppstår när kraftverket i framtiden läggs ned kan placeras där. Utvidgningen ska förverkligas i slutet av 2040-talet, innan nedläggningen.
Utöver kraftverkets eget låg- och medelaktiva avfall placeras där också avfall som uppstår på andra håll i Finland, som VTT:s forskningsreaktors avfall. 
Hästholmens använda kärnbränsle hamnar å sin sida på ett annat ställe –  i Onkalo, alltså slutförvaringsgrottorna som hittas på 430 meters djup i Olkiluoto.

ANDRA LÄSER