Översvämningstopp i våra vattendrag

Den senaste tidens ymniga regnande har fått vattennivån att växa i våra åar och sjöar.

MED NÄSAN I BLÖT. De här båtarna i Sibbo å har förankrats i en brygga som nu är översvämmad.
Stina Jäderholmstina.jaderholm@ostnyland.fi
11.10.2017 09:52 UPPDATERAD 11.10.2017 10:11
Det är vått i terrängen just nu och det ihållande regnet har höjt både vattenytan och strömningen i våra vattendrag. Mest har det under det senaste dygnet regnat i Borgå, också från nationell horisont sett. Mellan tisdag morgon och onsdag morgon regnade det hela 29 millimeter i Borgå.
Några rekord slås ännu inte i våra vattendrag, men om man bara ser till årsnivåerna så har vi just nu en tydlig översvämningstopp.
Strömningen i Sibbo å är i dag, onsdag, hela 18,5 kubikmeter per sekund. Det är betydligt mer än i början av oktober, 1,2 kubikmeter per sekund.
I Byabäcken i Sibbo är vattenståndet redan på väg ner från gårdagens topphöjd på 2,48 meter.
I Borgå å är vattenhöjden i Vakkola nu 17,09 meter, medan den i början av oktober låg på 15,41 meter. I Strömsberg strömmar vattnet med 62 kubikmeter per sekund.
I Svartå vid Veckoski har vattnet stigit med nästan en och en halv meter sedan början av oktober, medan Forsby å vid Niinikoski har stigit med drygt 70 centimeter.
Illby ås strömning är nu 24 kubikmeter per sekund när det under vårflödet som högst var drygt 7 kubikmeter per sekund. Vattenståndet vid Illby bro är nu 6,84 meter, och närmar sig sådana höjder som bara har uppmätts en gång per tio år.
I Tessjö å vid Holmankoski har vattenytan stigit med ungefär en meter jämfört med början av oktober.
Uppgifterna har tagits från miljo.fi, miljöförvaltningens gemensamma webbtjänst.

ANDRA LÄSER