Främmande ämne i Svartsån i Hindhår

På torsdagseftermiddagen lade en Hindhårbo märke till att en tunn hinna med fett eller olja flöt på vattnet i Svartsån. Räddningsverket kom till platsen för att undersöka saken.

Så här såg det ut i Svartsån på torsdagen.
Oskar Skogbergoskar.skogberg@ostnyland.fi
26.08.2022 18:03 UPPDATERAD 29.08.2022 09:52
Upptäckten diskuterades i Facebookgruppen Pro Hinthaara. Förutom det främmande ämnet på vattenytan hittades även ett par döda fiskar på platsen. Men eftersom den ena fisken tydligt var avskuren på mitten skingrades oron för att fiskarna hade blivit förgiftade. I gruppen framfördes det även många teorier om vad det främmande ämnet på vattenytan kunde vara: förslag om allt från tändvätska, stekfett eller en sjunken aktersnurra kastades fram.
Personen som gjorde upptäckten kontaktade även räddningsverket. Jourhavade brandmästare Santeri Pohjolainen säger att ämnets ursprung förblev ett mysterium.
– Vi hittade en liten mängd fett- eller oljeaktigt ämne på ytan, men det gick inte att utreda ursprunget. Mängden var också så liten att den inte föranledde någon bekämpning, ämnet kommer att avdunsta i luften. Och de döda fiskarna har säkert någon fiskare lämnat efter sig.