Mathilda och Livia delar allt

En bra vän delar med sig, är snäll och tröstar en om man fallit och slagit sig. Man kan gräla med sin vän och ändå fortsätta vara vänner.

KOMPISREGLER. Barnen i förskolan i Sagobackens daghem har kommit överens om regler för att vara en god vän.
Vänner är viktiga och det där med vänskap är något man kan behöva fundera på så här inför alla hjärtans dag, eller vändagen som många kallar den i Finland. Barnen i förskolan i Sagobackens daghem i Borgå har egentligen vändag året om – vänskap är ett tema som är en konstant del av undervisningen.
Axel Hynninen, Harald Nyberg, Mathilda Rikman, Ella Sorsa och Livia Silberstein har koll på vad det innebär att vara en god vän. Det är framför allt någon som är snäll och som man trivs tillsammans med.
– Det är någon som tröstar och hjälper en upp när man har fallit, säger Harald.
På väggen i förskolegruppens rum hänger ett stort plakat med kompisregler. Det är barnen i gruppen som själva har formulerat reglerna. Man ska säga tack och förlåt, och så ska man lyssna på sina kompisar.
– Och man får inte lämna någon utanför, säger Ella.
När man ser att någon är ensam kan man försöka bli vän med hen.
– Om man inte själv har en vän så kan man bli varandras vänner. Om någon retar den andra så säger man åt den som retar att sluta, säger Ella och tillägger att man naturligtvis kan bli vän med någon ny fastän man redan har andra vänner.
Lite besvärligt är det då någon bryter mot kompisreglerna, fast alla barn genom att sätta sitt handavtryck på plakatet skrivit under att de ska följas.

Bästa vänner

Livia och Mathilda är bästa vänner.
– Vi har känt varandra länge, nästan alltid, säger Livia lite svävande.
– Och vi tycker om att vara tillsammans, fortsätter Mathilda.
Flickorna kommer bra överens, men det händer också att de har olika åsikt om saker och ting.
– Vi grälar ibland, men sedan blir vi vänner igen. De blir så där jo-nä-jo-nä-jo-nä, säger Livia.
– När Livia vill pussla och jag vill spela, förklarar Mathilda.
Ibland får man kompromissa lite när man är vänner.
– Om man grälar med en vän så ska man hitta på något som båda vill göra. Om den ena vill gå på tivoli och den andra på bio så måste man komma överens vilket man gör, säger Harald.
– Eller så går man först på bio och sedan på tivoli.
Inför alla hjärtans dag har barnen ritat kort, men inte till sin egen bästa vän.
– Vi har gjort kort som lottas ut, berättar Ella.
Fyra förskolegrupper i Borgå har slagit sig ihop om firandet av alla hjärtans dag. Alla grupper har ritat kort och korten lottas ut bland alla barnen. Egentligen skulle vänskapen firas på skridskobanan tillsammans, men den aktiviteten regnade bort.
Två vuxna kan också vara vänner, till och med tre eller fyra vuxna.

Roligt tillsammans

En vän är någon det är roligt att tillbringa tid med. Axels bästa vän heter Eppu och är hans kusin. Eppu är lite äldre och när pojkarna var yngre var de inte så goda vänner, men nu trivs de tillsammans. På lördag ska de åka för att simma.
En vän behöver inte vara i samma ålder som en själv, eller ens vara en människa. Ella är god vän med sin mummis hund. Harald har också haft en hundvän.
– Jag hade en vän som hette Valdemar, men den dog. Det var en hund.
Det är sorgligt när en vän går bort, men Harald och de andra barnen vet att djur lever en kortare tid än vi människor.
Både Ella och Harald definierar också sina morbröder som vänner.
– Vi gör olika sportsaker ihop, tennis och fotboll och sådant, säger Harald.
Han har många vänner.
– Jag är till och med vän med vuxna, säger han lite stolt.
För det kan man vara, inser också de andra förskolebarnen. Mor- och farföräldrar, morbröder och andra släktingar är vänner, liksom lärarna på förskolan. När de kommit in på det spåret minns alla barnen Gunilla, en älskad förskolelärare som nyss gått i pension. Hon är allas vän.
– Två vuxna kan också vara vänner, till och med tre eller fyra vuxna, vet Livia.
Flickor kan vara vänner med pojkar och tvärtom.
– När jag var liten och gick på dagis så gick Livia i samma dagis och då var hon min bästa vän, säger Axel.

Alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag firas den 14 februari varje år.
Dagen, som på engelska heter Valentine's day, firades inom katolska kyrkan som helgonet Valentinus dag i slutet av 400-talet.
På medeltiden trodde man i Frankrike och England att 14 februari var den dag då fåglarna började bilda par, och det ledde till att dagen fick romantiska förtecken. Den började firas som romantikens dag.
Firandet av dagen som kärlekens dag har spritt sig över världen. I dag är den en stor kommersiell fest. Man skickar brev och ger blommor, gåvor och godsaker till sin käraste, på senare tid också sina vänner.
I Finland togs dagen med i kalendern 1987.

Sociala färdigheter

I Sagobackens förskola arbetar man för att utveckla barnens sociala färdigheter året om. Förskolelärare Cati Öhberg berättar att behovet av att träna hur man fungerar i grupp är större än det var för tjugo år sedan. Dagens barn vet vad de vill på ett individuellt plan men att fungera i grupp och kunna umgås med flera andra samtidigt kan vara knepigt.
– Det är en balansgång mellan att vara individ och att vara en i gruppen, säger Öhberg.
Att vara en god vän är en del av den sociala kompetens som barnen behöver i höst när de ska börja skolan på riktigt. Det är också ett uttalat önskemål från skolans sida att man fäster uppmärksamhet vid gruppdynamik redan i förskolan.
Inför alla hjärtans dag är det naturligt att tala om vänskap, men det är inte en engångsföreteelse. Med jämna mellanrum får barnen en hemlig vän, en vän som man ska försöka få att förstå att man är hens vän. Senast var Amos Ellas hemliga vän.
– Jag försökte få honom att märka att jag var hans vän, jag lekte med honom och var snäll med honom, säger Ella.
En av de stunder i veckan som barnen väntar mest på är massagestunden på fredagar.
– Barnen har ett par och masserar turvis varandra medan de hör på en saga eller på musik. Det är en lugn stund och det brukar vara knäpptyst, säger Öhberg.

ANDRA LÄSER