Vintervärmen sätter stopp för snökrävande vinteraktiviteter – tipsa om vad man kan göra i stället

Det har varit rekordvarmt hela vintern i de södra delarna av Finland. I januari har det röda strecket på temperaturmätaren nått nya höjder både när det gäller medeltemperaturen och de högsta uppmätta temperaturerna.

BRIST PÅ VINTER. Sportlovet är just här och vintern lyser med sin frånvaro; slalombacken i Kokon har bland annat hunnit öppna och stänga två gånger under den pågående säsongen. Tipsa oss om vad man kan göra i stället under lediga dagar!
Statistiken från Meteorologiska institutet talar sitt tydliga språk. Januari var allmänt 7–8 grader varmare än normalt på rekordområdena. Som jämförelseperiod har man använt medeltemperaturen från 1981–2010.
– Medeltemperaturen i januari motsvarade i många områden typiska omständigheter för månadsskiftet mars–april, säger meteorolog Pauli Jokinen.
Januari var den mildaste månaden i mäthistorien på cirka 60 procent av Finlands yta, och enligt Jokinen slogs det gamla rekordet med till och med över två grader på en del av observationsstationerna.

Rekord med marginal

Till dem hör Borgå där Östnylands väderguru Egil Green klockade värmerekord i januari.
I genomsnitt har januari en medeltemperatur på -5,2 grader, men i år stannade den på 2,2 värmegrader.
– Det är 7,4 grader högre än normalt, och slår dessutom det tidigare värmerekordet från 1989 på 0,0 grader med bred marginal, uppger Green i sin månatliga väderrapport på ostnyland.fi.
Den hösta temperaturen i januari, 9,2 grader, uppmättes den 21 januari på tre orter: Jomala, Åbo och Kronoby. Den andra ytterligheten, månadens lägsta temperatur på -38,8 grader, uppmättes i Kevojärvi i Utsjoki både den 27 och 28 januari.
Snösituationen i januari var mycket tudelad, i landets södra och mellersta delar fanns det länge ovanligt lite snö medan det i Lappland ställvis fanns rekordmycket snö.

Tio varma dagar i sikte

I östra Nyland har snöflingorna lyst med sin frånvaro hela vintern. Skidåkarna har fått nöja sig med en kort slinga i Kokon, preparerad med snö från ishallen och konstisbanan, slalomåkarna har tvingats åka norrut eller nöta på i den delen av Kokonbacken som varit öppen och för snösuktande barn har det funnits bara två chanser att bygga snögubbe eller åka pulka – visserligen i närapå bara backar.
Väderprognosen inför sportlovet lovar tyvärr ingen förbättring. Plusgrader, regndagar och vintervarma dagar med halvklart väder är det som väntas enligt Metorologiska instituets tiodagarsprognos.
Problemet som barnfamiljerna dragits med hela vintern fortsätter med andra ord: vad ska man hitta på under lediga (leriga) dagar? Har du några goda idéer på sportlovsaktiviteter – tipsa oss, så tipsar vi vidare. Gå in på Östnylands Facebooksida och bjud på dina bästa sportlovstips!

ANDRA LÄSER