Här är verken som kandiderar till Runebergspriset 2023

Verken som kandiderar till 2023 års Runebergspris offentliggjordes vid en tillställning i Runebergs hem i Borgå den 8 december, klockan 13.

Verken som kandiderar till 2023 års Runebergspris offentliggjordes på torsdagen.
08.12.2022 13:06
De kandiderande verken har valts av en professionell jury som består av tre personer som är insatta i litteratur. Till juryn hör i år författaren, konstnärsprofessorn Helena Sinervo, kritikern Teemu Korpijärvi och doktoranden i nordisk litteratur Kaneli Kabrell. Juryn valde de kandiderande verken bland cirka 240 verk.
”Högklassiga och beaktansvärda verk finns mycket mer än kandidatplatser. Vi kan glatt lovorda den höga nivån i vår litteratur och säga att dess spets är vass och omfattande, kompetent och på jakt efter nytt, mångsidig, uppfinningsrik och egenartad”, konstaterar urvalsjuryn i ett pressmeddelande.
Kandidaterna är:
Johan Bargum: Äldre män (Förlaget) / Ikämiehiä (Teos) översättning till finska Outi Menna.
Joel Haahtela: Jaakobin portaat (Otava).
Johanna Holmström: Handbok i klardrömmar (Förlaget) / Selkounien käsikirja (Otava) översättning till finska Maija Kauhanen.
Silja Järventausta: Iltapäivä isolla kirjaimella (Teos).
Marja Kyllönen: Vainajaiset (Teos).
Tiina Lehikoinen: Punelma (Like).
Päivi Liski: Erään kanan tarina (S & ).
Miira Luhtavaara: Pinnallisuus (Teos).
Ulrika Nielsen: Tingen (Schildts & Söderströms).
Iida Rauma: Hävitys (Siltala).
Runebergspriset är öppet för alla finländska skönlitterära verk. Priset har hittills delats ut 36 gånger och vinnarverken har vid sidan av romaner också varit novell- och diktsamlingar.
Runebergspriset instiftades år 1986. Prissumman är 20 000 euro och den betalas av tidningen Uusimaa och Borgå stad. Priset utdelas av tidningen Uusimaa, Borgå stad, Suomen Kirjailijaliitto, Suomen arvostelijain liitto och Finlands svenska författarförening. Verket som får priset väljs i två etapper av två separata juryer.
Bland de kandidater som nu offentliggörs väljs vinnaren av en prisjury med tre personer. Till prisjuryn hör författaren Johanna Hulkko, kritikern Vesa Rantama och litteraturredaktören Camilla Lindberg.
Vinnaren av Runebergspriset offentliggörs på Runebergsdagen, den 5 februari 2023.

ANDRA LÄSER