Dansare, kompositör och animatör till Lovisa

LJUDLIG GÄST. Den estniska kompositören Evelin Seppar är en av nästa års gästkonstnärer i Lovisa gästateljé. Hon vistas i Lovisa sommaren 2017. Bild:

Gästlistan för det kommande året i Lovisa gästateljé är spikad. Just nu arbetar den norska danskonstnären Tanja Andreeva och hon följs av kulturaktörer inom andra genrer.

I slutet av året är det bild- och performansartisten Nikolai Vasiliev från S:t Petersburg som gästar Lovisa. Vasiliev har vepsiska rötter. Efter honom, från och med januari 2017, är ateljén animatören Lilli-Krööt Repnaus för tre månader varpå bildkonstnären Margus Lokk står i tur fram till maj månads slut.

Konstnärsgäst över sommaren estniska kompositören Evelin Seppar som redan nu är ett namn på den internationella musikarenan. Seppar, född 1986, började komponera musik redan som femtonåring och har studerat musik såväl på Estlands musik- och teaterakademi samt på musikhögskolan i Göteborg. Hennes gebit elektronisk musik och hon har tonsatt verk för soloinstrument, för orkestrar och körer. Till Evelin Seppars mest kända verk hörs ändå operorna Teine och Icarus.

Hösten 2017 är det grafikern Kelli Valk som håller till i Lovisa gästateljé.

En internationell kuratorgrupp i samråd med tre kompositörer har utsett gästerna i Lovisa gästateljé. Valen gjordes redan hösten 2015. ÖN

Mer läsning