Dansanta förmågor visade framfötterna

RARINGAR. Sagobalettens tjejer i åldern 3–4 bjöd på en hjärteknipande show till låten Aattoaamu. Med sig på scenen hade de Hanna Launonen som gjort koreografin. Bild: Petra Lind

Dansglädje och showtakter fyllde Borgå idrottshalls i söndags. Det var dansskolan Tanssiva Porvoos adepter – från treåringar till fullvuxna – som intog scenen.

Hela hösten har skolans elever övat och planerat inför säsongens höjdpunkt; juluppvisningen. Danssteg har nötts in, medryckande musik har valts ut, koreografier har planerats och i söndags var det äntligen dags att spela ut hela registret inför en förväntansfull publik; så många hade rentav strömmat till att extra stolar fick bäras fram innan showen kunde köra i gång.

Det inledande numret satte ribban högt direkt. Showkidsen i åldern 5–6 bjöd på ett stämningsfullt nummer med jultematik. Hela sexton små tjejer, festfina i sammet, glittertröjor, mönstrade kjolar och pälsbrämade tomteluvor strömmade in på scenen till medryckande All I Want for Christmas Is You, samma låt som Saara Aalto charmade X-factordomarna med för ett par veckor sedan.

Under ledning av Tanssiva Porvoos rektor Mia Koponen dansade de glada flickorna scenen fram och formade böljande flingor, mjukt snöfall och yra piruetter i varierande tempo. Det ligger någonting oemotståndligt hjärtenypande i dansande små, och det fick publiken uppleva i många repriser under söndags show.

RARINGAR. Sagobalettens tjejer i åldern 3–4 bjöd på en hjärteknipande show till låten Aattoaamu. Med sig på scenen hade de Hanna Launonen som gjort koreografin. Bild: Petra Lind

Små och stora prinsessor

Sagobalettflickor fanns det gott om och de tyllklädda små liven, bara tre och fyra år gamla, dansade några nummer gruppvis, några under ledning av Hanna Launonen och resten i koreografi av Mia Koponen. Tillsammans med Koponen intog nästan tjugo dansglada flickor ivrigt scenen och virvlade på till ledmotivet från filmsuccén Frozen.

Vuxen dansglädje sågs också i Idrottshallen, bland annat i form av showdansgruppen som bjöd på en fartfylld uppvisning till Carolas schlagervinnarlåt Invincible. Ett kul inslag utgjordes av en av dansarna som mimade låten (med håret flaxande tack till vindmaskinen) och motsvarande tricks användes i numret Baby I där Otto Linna – för övrigt en av showens få killar – en tjejomringade tonårsidolen Isaac Elliot.

Totalt omfattade dansuppvisningen hela tjugofem olika nummer av sammanlagt tvåhundrafemtio dansare. Showdansen och gatudansen hade sin givna plats i showen liksom grupperna som bjöd på MTV-dans; utmanande scennummer som tagna direkt från musiktelevisionens musikvideor. Värda att lyfta fram är också de kaxiga killarna som bjöd på ett, av Masi Sauren koreograferat, fartfyllt street-nummer till låten Little Goblins.

Dansskolan Tanssiva Porvoos julshow dansades i idrottshallen i Borgå i söndags.

Totalt sågs omkring 250 dansare på idrottshallens scen.

Dansnumren var 25 till antalet.

Mer läsning