Dansande gymnaster fyllde Grand

NÄPNA DANSARE. I Borgå Gymnastikförenings vårföreställning dansade barn, unga och vuxna på Grands scen. Bild: Pontus Mattsson

Borgå Gymnastikförening har firat Finland 100 år och dansat sig igenom ”Fyra Årstider” förra lördagen.

Gymnastik varvat med stämningsfulla bilder, sång och dikt växelvis på båda inhemska språken framfördes. Musiken var enbart finländsk.

Alla olika gymnastikgrupper uppträdde med program för olika årstider. De yngsta, 4-6 åringarnas sagogymnastik var sommarens små "Simmagistrar" medan de lite äldre virvlade runt som "Snöflingor" till Diandras vackra låt "Talvimaa".

Följande åldersgrupp var vackra "Vårblomster" under Pernilla Syrjäs ledning. Frank Eisentraut leder två grupper ivriga och orädda redskapsgymnaster. De deltog i en fartfylld "Vinterlek" och avslutade med en häftig "Halloweenfest".

Wiola Lönnberg var konstnärlig ledare för hela uppvisningen och hade sammanställt ett fint collage kallat "Höststämning" med 6-8 åringar som var "Virvlande löv", Ladyjazzdamerna var "Skuggor som blir längre" och till sist kom "Regnet" utförd av showdansgruppen. Allt till tonerna av P. Lasanen m.fl. "On syksy saapunut Helsinkiin".

Emma Gustafsson och Sundbäcks systrarna underhöll med musikaliska inslag och vackra årstidsdikter lästes av Catharina Latvala.

BGF hade igen fyllt hela Grandsalen till sista plats, trots att våren utanför förtvivlat försökte göra sig påmind. Såväl gymnaster som publiken upplevde en gemensam och varm stämning. Temat för firandet av Finlands 100-årsjubileum är Tillsammans och det uppfyller BGF väl.

Elisabeth Svaetichin

Mer läsning