Dagsposten kan delas ut senare

NYA TAG. Posten planerar om utdelningsrutinerna för att bland annat kunna dela ut paket till kunderna under kvällstid. Som följd av det här senareläggs också utdelningen av dagsposten i en del områden. Bild: Mostphotos

Brukar du med iver vänta på att veckotidningarna eller näthandelsinköpen ska ramla ner i postlådan? I så fall får du eventuellt vänta längre från och med nu när posten förändrar sin utdelning av dagsposten.

Enligt posten syns förändringen framför allt på glesbygden där det enligt FNB i fortsättningen kan dröja fram till klockan 18 innan dagsposten är utdelad. Postens informationschef Ulla Parviainen säger till ÖN att det ändå är omöjligt att säga vilka områden som drabbas mest. Eftersom mängden post som delas ut varierar från dag till dag på olika områden så påverkas även utdelningstidtabellen.

Jukka Sauramäki som är postens distriktschef för huvudstadsregionen och Nyland säger att det finns två orsaker till förändringen i utdelningen: för det första måste utdelningsrutterna och tidtabellerna planeras om på grund av de nya tjänsterna som posten erbjuder och för det andra vill posten effektivare kunna utnyttja utdelningsutrustningen.

– Förändringen syns mest på de områden där utdelningen sköts med bil, i östra Nyland gäller det här till exempel på landsbygden i Borgå, Lovisa och Sibbo. Vi vill använda utdelningsbilarna optimalt så därför har vi förstorat "utdelningsfönstret" så att utdelningen kan ske även senare på dagen. Så om dagsposten hittills varit utdelat till exempel vid 15–16-tiden så kan det nu dröja fram till 17–18-tiden. Men då utdelningsrutterna ritats om finns det ju också människor som i fortsättningen får sin dagspost tidigare än förr.

Postiljonen kan ringa mottagaren på förhand och komma överens om en utdelningstid.

Nya tjänster

Posten är i dag mycket mera än en distributör av tidningar och brev. Till exempel när posten erbjuder tjänster som hemkörning av matkassar och paket är det viktigt att mottagaren är hemma när postutdelaren knackar på dörren.

– Postiljonen kan ringa mottagaren på förhand och komma överens om en utdelningstid. Det går ofta smidigare om utdelningen sker på kvällen, säger Sauramäki.

Postens nyaste tjänst, där postiljonen ska klippa folks gräsmattor i samband med utdelningen, har väckt både förundran och munterhet. Vilken inverkan gräsklippningen kommer att ha på postutdelningen är ännu inte klart, enligt Sauramäki.

– Om en postutdelare har två stycken en timme långa gräsklipparpass under sin arbetsdag är det ju klart att han eller hon inte hinner dela ut lika mycket post som i vanliga fall. Så då måste någon annan utdelare hjälpa till. Men hur det blir i praktiken får vi se längre fram på våren, åtminstone här i huvudstadsregionen är gräsmattorna ännu inte vid särskilt god vigör.

Mer läsning