Dags igen för Helsinki Cup

ETT AV 1300. Sibbo-Vargarnas 07:or är ett lag bland rekordmånga. Bild: Andreas Sjöblom

Stormönstringen Helsinki Cup, som inleddes i måndags och avslutas med finaler på lördag, är sommarens höjdpunkt för de flesta fotbollsjuniorer.

Så också för Sibbo-Vargarnas fotbollspojkar födda 2007 som på onsdagen avslutade sin turnering på gräsplanen i Kottby. I den sista matchen i åldersklassens elitklass mot Leppävaaran Pallo blev det visserligen förlust med 3-4, men på det hela taget gjorde Sibbokillarna en fullt godkänd turnering.

– Vi har spelat sammanlagt sex matcher, två matcher på såväl måndag, tisdag som på onsdag med ett slutsaldo på två segrar och tre förluster. En match slöt oavgjort, berättar tränaren Christoffer Wickholm.

Arrangeras i år för 41:a gången.

Vad: Nordens största fotbollsturnering för juniorer.

När: 11-16 juli.

Var: På fotbollsplaner på olika håll i Helsingfors.

Internationella deltagare: Lag från Brasilien, Spanien, Indien, Island, Italien, Mexiko, Frankrike, Sverige, Tyskland, Tanzania, Ryssland, Estland och Storbritannien.

Antalet deltagare: Sammanlagt 1 300 lag från 118 olika föreningar.

Övrigt: Sedan starten år 1976 har finska idrottsstjärnor som Jari Litmanen, Sami Hyypiä, Roman Eremenko, Laura Österberg-Kalmari, Teemu Selänne, Saku Koivu och Petteri Koponen setts spela i turneringen.

Turneringsinfo: Klasser för flickor 8-18 år och pojkar 8-17 år. Dessutom separata miniklasser för 8-9 åringar samt hobbyklasser i åldersklasserna B10 och B11.

Östnyländsk representation i Helsinki Cup 2016: FC Futura Juniorit deltar med 17 lag, Sibbo-Vargarna med 14 lag, FC Loviisa med 5 lag, Borgå Akilles med 9 lag och Tolkis Bollklubb med 2 lag.

Wickholm berättar att åldersklassen för 2007 födda pojkar för tillfället är den största enskilda åldersklassen inom Sibbo-Vargarnas fotbollssektion.

– Vi har för tillfället 40 spelare i den här åldersklassen. Det är klart att den nya fotbollshallen och träningsmöjligheterna på vintern spelar in i ekvationen.

– Vi har två träningspass i veckan, upplyser sonen Sebastian Wickholm som fungerade som lagkapten för elitlaget.

På tal om fotbollshallen i Nickby så kan det vara på sin plats att nämna att hallen fortfarande står uppe trots att det är högsäsong för utomhusfotboll.

– Det har varit lite strul. Företaget som satte upp hallen gick i konkurs och vi har inte på eget bevåg vågat ta ner den. Högst sannolikt får den stå kvar åtminstone den här sommaren.

– Det enda problemet är egentligen att det blir otroligt varmt i hallen under de hetaste sommardagarna. Under ett träningspass var där hela 32 grader, berättar Christoffer Wickholm.

Inte tid med nöjen

Spelare: Anton Ahonen, Christoffer Höglund, Anton Koivunen, Sebastian Wickholm, Wilmer Levälampi, Tor Nousiainen, Niilo Rantavuori, Jeremi Saarijärvi, Konsta Sillanpää, Oskar Kalmanlehto, Benjamin Sutinen.

Tränare: Max Ahonen, Christoffer Wickholm.

Matchresultat i Helsinki Cup: 11.7. HJK-J/Töölö Sininen-Sibbo-Vargarna 1-1, Sibbo-Vargarna-HJK/Munkka Sininen 6-2, Sibbo-Vargarna-GrIFK/Green 2-4, HJK/Malmi Sininen-Sibbo-Vargarna 2-7, Sibbo-Vargarna-FC Viikingit/Punainen 2-6, LePa/Vihreä-Sibbo-Vargarna 4-3.

I Helsinki Cup deltog Sibbo-Vargarnas 2007 födda pojkar med tre sammansättningar. I den här åldersklassen spelas inga slutspelsmatcher utan samtliga lag får spela sex matcher.

– Killarna har haft det roligt och kämpat jättebra genom hela turneringen. Inget av lagen har väl direkt glänst men samtidigt har inget lag heller hamnat riktigt i bottnen av tabellen. En helt okej turnering får man väl säga, säger Wickholm.

Vi har haft bra och lite sämre motståndare i turneringen.

För de unga fotbollskillarna är Helsinki Cup naturligtvis en turnering man går och väntar på under hela försommaren.

– Jag har väntat på turneringen och framför allt på att få göra mål, säger Christoffer Höglund.

– Vi har haft bra och lite sämre motståndare i turneringen, fyller han i.

Även om exempelvis Borgbacken ligger rätt så nära merparten av tävlingsarenorna i Helsinki Cup har åtminstone inte Sibbokillarna haft tid att ta sig till nöjesparken.

– Vi har inte hunnit med något annat än fotboll. Vi har helt enkelt inte haft tid, säger Höglund.

Årets Helsinki Cup lockar rekordantalet 1 300 deltagande lag. De östnyländska klubbarna bidrar med 57 lag. FC Futura Juniorit deltar med 17 lag, Sibbo-Vargarna med 14 lag, FC Loviisa med 5 lag, Borgå Akilles med 9 lag och Tolkis Bollklubb med 2 lag.

KÄMPASTARKA SIBBOKILLAR. Benjamin Sutinens stilprov i matchen mot Leppävaaran Pallo. Bild: Andreas Sjöblom