Dags igen för gitarrfestival – Sibbo Toner äger rum på veckoslutet där också Ior Bock får en plats

Berta Rojas från Paraguay är festivalens stjärnartist. Bild: Sibbo toner

Sibbo Toner arrangeras nu för femte gången. Berta Rojas från Paraguay är festivalens stjärnartist

Gitarrfestivalen Sibbo Toner äger rum mellan den 8 och 10 oktober och fyller samtidigt fem år, meddelar arrangörerna i ett pressmeddelande.

Årets dragplåster är den sydamerikanska musikens mästare, Berta Rojas från Paraguay, som nu spelar i Finland för första gången. Hennes långa karriär inom gitarrmusiken har bidragit till bland annat tre Grammy -nomineringar inom kategorin latinsk musik.

Under sin karriär har Berta Rojas uppträtt på de större arenorna runtom i världen. Hon har till exempel med den kubanska saxofonisten Paquito D´Rivera varit på en fyraårig turné i 20 länder sedan 2011. Albumet Día y Medion, av både Rojas och D´Rivera, fick en latinsk Grammy-nominering 2012.

Festivalen äger rum mellan den 8 och 10 oktober. Bild: Sibbo toner

Hon jobbar för tillfället i det prestigefyllda Berklee College of Music som biträdande professor och delar sin kunskap och kärlek till musik med en utvald grupp unga gitarrister från hela världen.

Berta Rojas recitál inleder festligheterna på fredag, den 8.10, i Östanåparken i Nickby.

Under festivalhelgen har också Juha Hurmes nyskrivna musikaliska pjäs Lemminkäisen Temppeli har premiär. Finländska Barockorkestern FiBO avrundar festivalen något sofistikerat då barockmusikens nationella elit uppträder i Sibbo kyrka med en färggrann och mästerlig repertoar.

Handledda av festivalens konstnärliga ledare Petri Kumela, ordmästaren Juha Hurme och skådespelarlegenden Vesa Vierikko (som Ior Bock) dyker man ner i Lemminkäinens tempel och hyllar den inhemska kulturen i Hurmes nyskrivna musikaliska pjäs. Storyn ackompanjeras av musikerna Petri Kumela, Antti Lötjönen och Mikko Innanen.

Föreställningen är populär bland festivalbesökarna och därför har en extra föreställning har satts in på lördag kväll, den 9 oktober, i Artborg.

Gitarristen Petri Kumela fungerar som konstnärlig ledare för festivalen och som arrangör fungerar Sibbo kommuns kulturtjänster i samarbete med Musikinstitutet i Sibbo, Sibbo svenska församling, Sipoon suomalainen seurakunta och Lilla Villan.

Festivalens program: https://sipoonaanet.fi/sv/program-2021/

Facebook: https://www.facebook.com/sipoonaanet