Dags för Triandubbeln

UNGA ORIENTERARE. För två år sedan tävlades Ungdomens Jukola på västnyländsk mark, i morgon är det skogarna i Kokon som gäller. Bild: Thomas Sundström

Höstens största orienteringsveckoslut är framför oss då både Ungdomens Jukola och den traditionella Husqvarna-tävlingen samt NÅID-mästerskapen står på programmet.

De östnyländska orienteringsföreningarna har en arbetsfull helg framför sig med hela tre stora evenemang på schemat. OK Trian står i år värd för Ungdomens Jukola, budkavletävlingen som ordnas för 32:a gången. Triandubbeln, som tävlingshelgen döpts till, fullbordas med den öppna nationella Husqvarna-tävlingen i Sibbo. I samband med Husqvarna-tävlingen ordnas också NÅID-mästerskapen.

Ungdomens Jukola ordnas för första gången på östnyländsk mark och startskottet avfyras klockan 11.30 på lördagsförmiddagen. Långt över hundrafemtio lag jagar segern i terrängen runt Kokon i den internationella tävlingen för 11-18-åringar.

Budkavletävlingen avgörs på sju sträckor, precis som i Jukolakavlen, med 2,3 km som den kortaste och ankarsträckan 5,2 km som den längsta sträckan.

– I sin helhet möjliggör tävlingsområdet planering av banor med olika svårhetsgrader och omväxlande orienteringsterräng. Idrottarna har en fartfylld men tidvis förvånansvärt krävande tävling framför sig, berättar banläggare Pekka Vuorinen.

Nytt för den 32:a upplagan av Ungdomens Jukola är att man också kan följa tävlingen från hemmasoffan. På tävlingens webbplats bjuds på en webbsändning samt på GPS-tracking där man kan följa med lagen i realtid.

Formbesked i FSOM

OK Trians orienterare – både seniorer och juniorer – var i god form veckan innan Ungdomens Jukola då FSO-mästerskapen avgjordes i Pedersöre.

Otto Simosas blev förbundsmästare både i sprint och långdistans i klassen H21 och Daniel Blomster kom på andra plats i sprinten. Katja von Schoultz var bäst av damerna med en placering på sjätte plats. I långdistansen kom Katja fint på tredje plats. Helmi Koli som orienterar i klassen D18 tog under veckoslutet både guld, silver och brons.

I långdistansen och stafetten blev det många bra placeringar för OK Trian och flera placeringar inom de tre bästa. I stafetten vann Antonia Holmgren, Chira Gullqvist och Helmi Koli FSO-mästerskapet i klassen D15-18.

Mer information om tävlingarna kan du hitta på: http://svorienteering.idrott.fihttp://oktrian.fi/sv/start/ och på http://www.jukola.com/nj2017/sv/

Mer läsning