Dags för en kvinna

Blir det Anette, Marianne, Tuula, Jaakko eller någon annan?

Valet av stadsstyrelseordförande i Borgå har plötsligt blivit riktigt spännande. Så många tänkbara kandidater som i år har knappast tidigare funnits. Att platsen är socialdemokraternas är det enda vi med säkerhet vet och i slutändan är det representantskapet i kommunalorganisationen som avgör vem som får förtroendet. Det sker i slutet av maj.

Just nu tisslas och tasslas det bakom kulisserna och förhandlingar pågår. Någon enighet om vem som är lämpligast för posten finns inte, men seriösa kandidater förekommer.

Först vid kvarn var Jaakko Jalonen, som ju har lång erfarenhet av Borgåpolitik och som också kandiderat i riksdagsval. Han har kunskapen och han är tvåspråkig. Men röstmängden blev ganska klen i årets val. Han hör dessutom till det gamla gardet och frågan är om tåget redan har gått.

Tvåspråkiga Anette Karlsson, som gjorde ett jättefint val, är också redo att kastas i hetluften och detta namn är intressant. Hon är ung och ambitiös och även om hon inte tidigare suttit i Borgåfullmäktige, jobbar hon med politik till vardags och har engagerat sig också i hemstadens angelägenheter.

Marianne Korpi är en stark konkurrent till Karlsson. Också hon klarar av att jobba på två språk och har länge varit aktiv i Borgåpolitiken, också i stadsstyrelsen. Båda två siktar nu på allvar på det aktuella uppdraget.

Allt tyder på att det är dags för Borgåstyrelsen att få en kvinna vid rodret. Både Karlsson och Korpi har sina anhängare men båda väcker också starka känslor och det återstår att se vem som drar längsta strået.

Ett namn som också just nu nämns är Tuula Virkkis. Hon är känd som en väldigt saklig och kunnig lokalpolitiker, är tvåspråkig och sitter i stadsstyrelsen. Hon kunde bli en kompromisslösning.

Hur vill man alltså ha det? Ska styrelsen ledas av en person med starka personliga, politiska ambitioner eller av en diplomatisk ordförande som förmår behålla lugnet i turbulenta tider? Det är svårt att tippa hur sossarna resonerar. Men ser de inte nu möjligheterna är något på tok.

Tora Mattheiszen Nyhetschef

Mer läsning