Dags för boomers att ge plats åt millenialer

Bild: Mostphotos

Klapp på huvudet, "flicka lilla" – underförstått: Det här förstår du inte. Hur ofta får inte kvinnor i alla åldrar just den reaktionen av män?

Därför var det inte särskilt överraskande att Vilhelmina Eskolas motion om att staden ska dela ut gratis mensskydd till unga och fattiga kvinnor, väckte en ovanligt livlig diskussion, och inte med enbart sakliga argument.

Det som socialdemokraten Eskola, knappt 21 år, och invald i Borgå stadsfullmäktige efter sommarens kommunalval, egentligen föreslår är att staden utreder frågan. Hon hänvisar bland annat till Helsingfors, där gratis mensskydd delas ut till studerande i grundskolan och på andra stadiet.

I diskussionstråden i Facebook-gruppen Politiikkaporvoo-Politikborgå (en grupp där information om politiska processer och beslut i Borgå delas) kommenteras Eskolas motion med över 350 synpunkter, som "dagens ungdomar har verkligen fått usel ekonomifostran om de hamnar i situationer där pengarna inte ens räcker till att sköta om den personliga hygienen", eller "hur klarade sig kvinnorna innan mensskydden uppfanns?". De mest osakliga kommentarerna tog gruppens administratör bort.

Och här ska tilläggas att Vilhelmina Eskolas förslag även fick stöd, och att det minsann inte var enbart män som "klappade" Eskola på huvudet med förnumstiga kommentarer.

Läs mer: Förslag: Gratis mensskydd för att motverka mensfattigdom

Själv är jag född i början av 1960-talet, och kan på grund av min ålder räknas till en boomare, personer födda under efterkrigstidens babyboom. Av yngre betraktas vi boomers ibland som bakåtsträvande, och ibland måste man medge att den uppfattningen håller streck.

Vihelmina Eskola hör till generationen millenialer, alltså personer födda kring millenieskiftet. Reaktionen på motionen om gratis mensskydd är exempel på generationsklyftan mellan boomers och millenialer, som vi ser alltför ofta i diskussioner. Mens, den blodiga verklighet kvinnor lever i flera dagar i månaden i cirka 40 år, uppfattas som en angelägenhet endast för kvinnor, när den i själva verket är även en politisk fråga av samhällsbetydelse.

Det handlar om tillgång till funktionella mensskydd, en säker plats där man kan byta mensskydd, rent vatten och tvål för att kunna tvätta händer och rengöra återanvändningsbara skydd, och att det ska finnas papperskorgar för att slänga använda skydd, något som inte är självklart överallt. Det handlar också om att få vardagen med arbete, studier och hobbyer att fungera under perioder som fylls av smärtsamma och rikliga blödningar.

Mens är för många något osynligt, som man inte vill befatta sig med, och tycker att man inte heller behöver ha något att göra med. För dem som känner på sig att de alltid vet bäst och alltid har rätt, finns sällan tillräckligt bra argument för att ändra inställning. Med sin motion vill Eskola få i gång diskussionen och öka medvetenheten om ett ämne som fortfarande verkar vara skämmigt och tabubelagt.

Unga är inte morgondagens beslutsfattare, de är beslutsfattare redan i dag. Unga fattar lika kloka beslut som äldre, och vi behöver yngre politikers erfarenheter och kunskap. Vilhelmina Eskolas motion om att motverka mensfattigdom är ett exempel på varför vi behöver unga människors perspektiv i politiken också.

Helén Kurri Nyhetschef och chefredaktör för Östnyland