Dags att fira bildningscentrets öppningsvecka

ÖPPNAT. Nästa vecka firas öppningsveckan för nya bildningscentret i Vårberga. Bild: Kristoffer Åberg

Det nya bildningscentret i Vårberga firas nästa vecka den med öppet hus. Man kan bekanta sig med vr-glasögon, ljusrobotar och diverse idrottsgrenar.

Det blir öppningsfest i Vårberga bildningscentrum hela nästa vecka när centrets aktörer visar sin verksamhet, alltså mellan den 20 och 24 november.

Stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula framför stadens hälsning på en tillställning för inbjudna gäster på måndag. Där offentliggörs också byggnadens namn som valdes bland de 288 som allmänheten föreslog i oktober. Den som gav namnet får sitt pris på invigningsfesten.

Något för alla

Allmänhetens evenemang börjar på måndag klockan 17. Förskolegrupperna i Vårvindens daghem presenterar sina lokaler och utmanar besökarna att lösa QR-koder – något som passar för alla åldrar och språk.

I Kevätkummun koulus kan man diskutera med lärarna och personalen kring kompanjonlärarskap och gott uppförande i skolan. Diskussionsstunderna upprepar sig regelbundet från klockan 17.

Det bjuds också på verkstäder där man knyter rya, dansar folkdanser och formar ordskyltar av lera.

På tisdag får man testa olika motionsformer under ledning av instruktörer i den nya idrottssalen. Sportandet är avgiftsfritt och utan förhandsanmälan, och omklädningsrummen är till förfogande.

För barn och familjer finns en äventyrsbana, och man kan också prova på sällsyntare spel som bounce Ball och lacrosse. Det bjuds också på yoga, salsa, logdans, babygymnastik, seniorgymnastik, kroppsvård, parkgymnastik och lätta spel för "män med sinne för humor".

Ungdomslokalen Nuokka erbjuder bland annat spel, ansiktsmålning, pinsverkstad och snabbtävlingar på onsdag.

Gör egen ljusrobot

På torsdag blir det energikväll för Posintra och biblioteket. Projektchef Tony Lökfors från stadens lokalitetsledning berättar om bildningscentrets livscykelprojekt och visar lokalerna mellan klockan 17 och 18.

På biblioteket får man bekanta sig med virtuella glasögon – och man får dessutom göra en egen ljusstyrd robot som kopplas på när man pekar den med en ficklampa. Verkstaden passar för barn över fyra år tillsammans med en vuxen och börjar varje heltimme från klockan 17. De kräver förhandsanmälan: jouni.malmborg@porvoo.fi.

I verkstaden "Hitta din inre karkitekt och kom och skapa söta konstruktioner" kan man skapa arkitektoniska konstruktioner av karameller och tandpetare. Verkstaden lämpar sig för små och stora "karkitekter".

Mera information finns på stadens hemsidor.

Mer läsning