Röda Korsets ordförande hedersgäst när Borgås Zontaklubb bjöd på kvinnodagskaffe

Utbildning, hälsa och familjen är avgörande för kvinnors jämställdhet och trygghet, säger Elli Aaltonen, ordförande för Finlands Röda Kors.

Elli Aaltonen, professor och ordförande för Finlands Röda kors, är också Borgåbo.
Helen Kurrihelen.kurri@ostnyland.fi
09.03.2023 12:27 UPPDATERAD 09.03.2023 12:33
Strax efter klockan sju på internationella kvinnodagens morgon är restaurang Zum Beispiel redan fullsatt, ett sjuttiotal kvinnor och ett par män har anammat inbjudan till Borgå Porvoo Zontaklubbs traditionella morgonkaffe. I år är det Elli Aaltonen, professor och ordförande för Finlands Röda Kors som har fått uppdraget att tala, och temat är flickors och kvinnors trygghet.
Det visar sig att Aaltonen sedan två år tillbaka är bosatt i Borgå, som hon beskriver som en trevlig småstad som påminner om födelseorten Nyslott i Savolax. Den här snöiga morgonen har hon kunnat promenera till stan, något hon uppskattar. Ett tryggt samhälle är bästa garantin för flickors och kvinnors välmående, och byggstenarna är fred, förtroende och demokrati.
– Tre är också de element som har stor betydelse för kvinnors jämställdhet och trygghet, nämligen utbildning, hälsa och familj.

ANDRA LÄSER