Ujula klippte av blåvita bandet

Det var ingen jättelik rusning till nya Östermalmaffären vid invigningen på torsdagsmorgonen, men visst passade många på att se stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula klippa av bandet. Festligheterna pågår hela veckoslutet.

HÖGTIDLIGT. Jukka-Pekka Ujula påpekade i sitt invigningstal att Östermalm är en viktig plats för staden.
18.05.2017 11:00 UPPDATERAD 18.05.2017 11:07
Året var 2009 då köpmannen Jani Heinänen öppnade sin första K-Supermarket i Östermalm.
– Redan 2011 började vi fundera på en utvidgning eftersom det blev så trångt mellan hyllorna.
Att förstora och bygga om butiken visade sig ändå inte vara alldeles lätt, bland annat myndigheterna satte vissa käppar i hjulen och processen har tagit tid.
– Oj vad det känns bra nu, suckade Heinänen i sitt korta tal.
Nu är hela affärskomplexet byggt och den officiella invigningen är också avklarad. På plats på torsdagen fanns bland annat Keskos generaldirektör Mikko Helander.

Gott samarbete

Han uttryckte sin stora glädje över Östermalmbutiken och samarbetet med Borgå stad överlag.
– Stadsfullmäktige har ju också sagt ja till en ny Citymarketbutik på västra åstranden. Det goda samarbetet kommer att fortsätta även i framtiden.
Några traditionella plasthinkar delades inte ut i samband med den här invigningen, vilket det skämtades om bland dem som var med. I stället lockades kunderna med kaffe och tårta samt specialerbjudanden.
Efter utvidgningen är Östermalmaffären med sin säljyta på drygt 2 700 kvadratmeter en av de största K-supermarketarna i Finland. Affären har dessutom utrustats med modernaste teknik.
De parkeringsproblem som fanns i början är nu ur världen. Intill affären finns över 300 bilplatser och parkeringen har fyra infarter.

I väntan på apoteket

I samband med matbutiken finns också en pizzeria, en Alkobutik och i framtiden kanske ett apotek. Kesko har som ÖN tidigare rapporterat satt i gång en process för att göra apoteksetableringen möjlig. Hur det går vet ingen i dag men nya markanvändnings- och bygglagen prövas nu för första gången och inom Kesko tror man på önskat resultat.

ANDRA LÄSER