Abiturienter skubbar i ur och skur

Det är nu fjärde årets som eleverna i sista klassen vid Borgå Gymnasium haft möjlighet att delta i en maratonkurs, med målet att klara av att löpa halvmaraton eller ett fullångt maratonlopp i april i Wien. Kursen har alltid väckt ett stort intresse och i år deltar cirka en tredjedel, det vill säga 31 abiturienter, i kursen.

TROTSAR KYLAN. Det var tjugo grader kallt den här morgonen då en handfull elever som deltar i maratonkursen begav sig ut på ett löppass.
– Jag tycker det är mera motiverande att löpa om man har ett klart mål, i mitt fall halvmaraton, man strävar efter, säger Stella Crawford.
– Det har gått riktigt bra hittills och jag hoppas att motivationen hålls uppe och att det fortsätter i samma takt.
Annika Bärlund, som på fritiden spelar golf, håller med.
– Det är roligt att få löpning mera regelbundet på programmet. Vi har också haft gemensamma löppass samt föreläsningar kring ämnet och för mig kom det delvis som en nyhet att man också kan vara ute och löpa till och med i sträng kyla, säger Bärlund.
Bandyspelaren Oskar Volanen berättar att han fått höra om kursen via sina äldre kompisar.
– Jag har åtminstone inte hört något negativt utan alla har tyckt att det varit en trevlig upplevelse. För min del tar bandyn en så pass stor del av fritiden att jag siktar på att löpa halvmaraton i Wien.
Vår tanke är att kursen skall leda till ett mer aktivt liv bland deltagarna och att åtminstone en del av deltagarna får löpningen som en naturlig del av deras liv.
En som däremot siktar på att avverka fulla 42 kilometer är Olle Pitkänen som har en diger fotbollsbakgrund.
– Jag har nog för avsikt att ta mig igenom hela loppet. Tolv kilometer är den längsta sträcka jag hittills löpt i ett kör och för att klara av 42 kilometer i Wien kommer jag på våren att köra med åtminstone två löppass över 20 km och eventuellt ännu ett lite längre, säger Pitkänen.
Fredrik Karlsson, gymnastiklärare vid Borgå Gymnasium, är initiativtagare till den populära kursen som omfattar både en teoridel och gemensamma löppass.
– Maratonkursen är ingen elitkurs utan det är meningen är att alla deltar på egna villkor och på egen nivå, påpekar Karlsson.

Kursdeltagare

Julia Bergholm, Isa Bergström, Emilia Brusas, Alicia Bärlund, Annika Bärlund, Stella Crawford, Daniel Fridefors, Matilda Henriksson, Jonas Hoffström, Nadja Ingelin, Alexander Järvi, Tia Karmi, Frida Kristjankroon, Sofia Kullberg, Jesper Lindahl, Daniela Lindgård, Laura Lindström, Olivia Lindström, Alexandra Lönn, Emil Lönnström, Wilhelm Mansner, Lari Nenonen, Daniel Nylund, Hanna Orrenius, Jonna Piipponen, Olle Pitkänen, Jalo Rämö, Niklas Strandberg, Ann-Sofie Sundbäck, Jessica Tuominen, Oskar Volanen.
Lärare: Fredrik Karlsson.
Kursledare: Michel Schmidt.
Det är Michel Schmidt, före detta långdistanslöpare inom såväl Borgå Akilles som Sjundeå IF, som håller teoridelen av kursen.
– Till en början går vi igenom vad som krävs för att börja löpa och hur man upprätthåller konditionen då man väl kommit i gång, säger Michel Schmidt.
– Vår tanke är att kursen skall leda till ett mer aktivt liv bland deltagarna och att åtminstone en del av deltagarna får löpningen som en naturlig del av deras liv, säger Karlsson.
– Vi vill främst att eleverna, utan att dra på sig skador, ska kunna se hur de går framåt och utvecklas och eventuellt utveckla löpningen till en livsstil, säger Schmidt.
Michel Schmidt säger att det aldrig är för sent att börja röra på sig.
– Man behöver inte vänta på att det dyker upp något evenemang under rubriken löpskola. Var och en kan själv börja med att sakta gå, jogga, gå och jobba och så småningom komma upp i varv.
Av de 31 abiturienter som deltar i kursen kommer 29 att delta i Wien Maraton den 10 april.
– En del kan tycka att det är för dyrt att åka till Wien och av den anledningen kommer två deltagare att löpa sitt maratonlopp här i hemlandet. Det är full okej, berättar Fredrik Karlsson.
ANDRA LÄSER