Signe Brander får minnesplakett i Sibbo

Fotografen Signe Branders arbete uppmärksammas med en minnesplakett i Festsalen i Nickby, det vill säga på det gamla sjukhusområdet.

FOTOGRAF. Signe Brander fotograferade och dokumenterade finländsk kulturhistoria, framför allt från Helsingfors, under sitt yrkesliv. Nu uppmärksammas hon med en minnesplakett på före detta Nickby mentalsjukhus där hon dog av svält år 1942.

Det är Sibbo kommun som tillsammans med föreningen för Helsingfors stadsmuseum vill uppmärksamma fotograf Signe Branders (1869–1942) värdefulla arbete. Torsdag kväll avtäcks en minnesplakett under festliga omständigheter i Festsalen i Nickby.

Författaren och forskaren Anna Kortelainen har intresserat sig för Signe Branders liv och tidsepok, och belyser fotografens liv i en kort föreläsning. Det vankas också musik tillsammans med sopran Minna Nyberg och Dag-Ulrik Almqvist och kvällen avlutas med en vandring till före detta Nickby sjukhus begravningsplats – där även Brander ligger begravd.

Signe Branders hälsa började vackla på 1930-talet och hon blev intagen på Stengårds sjukhus 1941. När fortsättningskriget bröt ut flyttas hon till mentalsjukhuset i Nickby med flera andra äldre patienter som flyttades på grund av ålder och inte på grund av psykiska problem.

Över hundra patienter på Nickby sjukhus dog av svält år 1942, och Brander var en av dem. Hon begravdes i en massgrav på sjukhusets begravningsplats, och det har inte funnits något minnesmärke över henne.

Nu uppmärksammas Signe Brander med en minnesplakett i den nyrenoverade festsalen i Östanåparken. Det är föreningen Vänner av Helsingfors Stadsmuseum som tagit initiativet till plaketten.

Det är fritt inträde till torsdagens avtäckning och konsert. Det bjuds också på kaffe.

Nickby festsal, Gamla vattentornsbacken 1, torsdagen den 17 maj klockan 18.

ANDRA LÄSER