Mästerlig musik framförd av virtuoser

De traditionella Sibeliusdagarna som ordnats i Lovisa sedan 1989 gästade i år också Borgå domkyrka. Den publikuppskattade konserten var njutningsfull med högklassig musik av mästerliga kompositörer och musiker.

URUPPFÖRANDE. Aulis Sallinen var närvarande då hans Dance Music suite Op. 107 i fem delar framfördes för första gången i Borgå domkyrka i samband med Sibeliusdagarna i Lovisa.

Trots att festivalen går under namnet Sibeliusdagarna bjöd konserten i domkyrkan inte på Jean Sibelius musik, liksom de konserter som ordnades i Lovisa under veckan för att minnas Sibelius ungdomstid i staden. Men det Borgåpubliken fick ta del av var kanske kompositioner jämförbara med Sibelius storhet. Det var nämligen de finländska, internationellt erkända kompositörerna Einar Englund och Aulis Sallinen samt den tjeckiska stormannen Antonín Dvorák som stod på repertoaren.

Englund förde den finländska musiken ur nationalromantiken. Karaktäristiskt för hans musik är en dansant rytmik och sträva harmonier, påtagliga i den Violinsonat i fyra delar som uppfördes. Det är ett krävande stycke med många skikt som inte kommer till sin rätt utan begåvade musiker.

Kvällens artister uppfyllde alla krav. Violinisten Anna-Liisa Bezrodny uppvisade en enastående teknik och ett övertygande dynamiskt, temperamentsfullt spelande. Bezrodny var ett med musiken och förmedlade den med hela sitt väsen. Det råder ingen tvekan om varför hon är en eftertraktad solist, kritikerrosad världen över.

Samspelet med pianovirtuosen Paavali Jumppanen var utmärkt. Jumppanens friktionsfria pianospel uppvisade en fantastisk vidd av nyanser. Det var svårt att inte bli ödmjuk inför den eleganta duons musikalitet.

Dansant uruppförande

Publiken fick även ta del av uruppförandet av Aulis Sallinens Dance Music suite Op. 107 i fem delar. Sviten bjöd på bland annat vals, flamenco och tango med en musikalisk tvist. Sallinen hade lyckats fånga dansernas kärna, som valsens tretakt, tangons eldighet och flamencons temperament, samtidigt som stämningen i styckena var nyskapande.

Sallinens svit var ett roligt, finurligt verk som artisterna tydligt njöt av att uppföra; de mötte förväntansfulla musikens vändningar och spelade med inlevelse. En spännande sammansättning med dragspel till violin, cello och piano kombinerade det klassiska och det dansanta. Den begåvade kvartetten bestod av Elina Vähälä på violin, Jumppanen på piano, festivalens konstnärliga ledare Jan-Erik Gustafsson på cello och Mika Väyrynen på dragspel.

Vähälä utmärkte sig i sitt dynamiska och känslosamma spelande med sin kraft och briljanta teknik. Gustafsson spelade säkert och koncentrerat, och Väyrynen bemästrade dragspelet med flinka fingrar. Samspelet var fint och jämstarkt.

Aulis Sallinen själv var närvarade vid i Borgå domkyrka.

– Det var ett högklassigt uppförande. Fint att Finland har sådana proffsmusiker att erbjuda.

Sallinen dansar inte själv, men menade att också kompositören måste få ha roligt – och det hade han då han komponerade sviten ute i Hitis skärgård sommaren 2016.

Njutningsfulla mästerverk

Avslutningsvis uppfördes Dvoráks Pianokvintett Nr 2 Op. 81, skrivet för stråkkvartett och piano. Stycket påvisar att Dvorák var bland sin tids främsta stråkkvartettskompositörer. Det klassisk-romantiska stycket är dramatiskt, jublande, stundvis nästan aggressivt, men också vackert vemodigt.

Kvällens musiker gav prov på ”hur mästarna gör det”. Starka individer bildade en övertygande helhet. De spelade rytmiskt exakt och inlevelsefullt, genomsyrade av den musik de producerade. Djup koncentration rådde, samtidigt som musikerna hade fin kontakt sinsemellan. Interaktionen blev ett slags skådespel kring musiken.

Sibeliusdagarnas Borgåkonsert var en varierad, välbalanserad och vacker helhet med ypperligt val av konsertplats. Publiken fick njuta av mästerverk uppförda av internationellt erkända, mästerliga artister. Det var ett sant privilegium att få ta del av deras musikalitet.

Sibeliusdagarna

Kammarmusikfestivalen Sibeliusdagarna, gästspel i Borgå domkyrka den 8 september 2017 klockan 19.

Konsertprogram: Einar Englund, Violinsonat (1979), Aulis Sallinen, Dance Music suite Op. 107 (2016), Antonín Dvorák, Pianokvintett Nr 2 Op. 81 (1887).

Artister: Anna-Liisa Bezrodny och Elina Vähälä, violin; Rasvan Popovici, altviolin; Paavali Jumppanen, piano; Jan-Erik Gustafsson, cello; Mika Väyrynen, dragspel.

Konstnärlig ledare: Jan-Erik Gustafsson, sedan 20 år tillbaka.