Under sina 92 år har Lisbeth Grönholm varit med om tio presidenter, ett världskrig och postrån med pistol

Tidigare i år fyllde Sibbobon Lisbeth Grönholm 92 år, och under dessa år har hon hunnit vara med om det mesta. Förutom världskrig och en lång karriär som postfröken har hon också hunnit göra sig ett namn som en av dåvarande Borgåbladets mest aktiva insändarskribenter - och hennes förråd av ordspråk tar aldrig slut.

Lisbeth Grönholm berättar gärna om sitt liv och visar samtidigt fotografier på sina släktingar.
Elin Lindbergelin.lindberg@ostnyland.fi
18.04.2023 18:34
För att vara 92 år fyllda sprudlar Lisbeth Grönholm av energi där hon sitter vid sitt köksbord i lägenheten vid Kullen i Nickby. Framför henne ligger flera album med bilder, fotografier och tidningsurklipp. Flera av de svartvita fotografierna föreställer Grönholms familj och släktingar på gården i Borgby, vilket inte är så konstigt eftersom just familjen alltid legat henne varmt om hjärtat. Grönholm föddes 1931 och hennes lillebror Lars-Olof några år senare. Eftersom hon varit ensambarn så länge slog avundsjukan mot brodern till med full kraft.
– Jag var så avundsjuk att jag drack en hel flaska hostmedicin. När mamma inte kunde väcka mig följande morgon ringde hon en läkare vid Nickby mentalsjukhus. Han konsulterade sina böcker och ordinerade starkt kaffe. Kaffet räddade livet på mig, men det lustiga är att jag knappt hostat sedan dess, skrattar Grönholm.
Det här var ändå inte första gången som Grönholms liv räddades – två år innan hon föddes visade det sig att hennes syster vara dödfödd vid födseln. Orsaken var att systern hade navelsträngen lindad kring halsen. 

ANDRA LÄSER