Hotad sanning

Det är alltid viktigt att prata med sina barn, men det har nog aldrig varit viktigare än nu.

20.11.2020 06:15
Det har hänt något farligt med att säga sanningen. Inte för att yttrandefriheten här är hotad, utan för att sanningen är det. I det amerikanska presidentvalets grumliga kölvatten skvalpar konspirationsteorier som erbjuder alternativa sanningar – det nya modeordet för lögner.
En av de mest kända konspirationsteorierna är Qanon. Q började som ett anonymt konto i ett av de mörkaste hörnen av internet. Q säger sig ha hemligstämplad information från USA:s absoluta topp och hens trogna anhängare ser Q:s postningar som den mest betydelsefulla infoläckan någonsin. Q säger sanningen. I kärnan av budskapet står kampen mot djävulsdyrkande pedofilers barnamordsritualer.
Kanske hade de här teorierna inte behövt lämna det internetträsk i vilket de föddes, om det inte vore för att de understöddes av bland andra president Donald Trump. Enligt Qanon är nämligen Trump-förkämpen i den hemliga kampen, medan till exempel Hillary Clinton och Barack Obama tillhör djävulsdyrkarna som måste övervinnas – de är en del av ”den djupa staten”. Och jo, det är lika bisarrt som det låter, men det förhindrar inte att teorierna sprids, vinner ny mark. De nästlas in i vad som kallas för den alternativa högern och sipprar sakta, men säkert in även hos oss.

ANDRA LÄSER